31.12.2023 - 21:40
Bloomberg · Ana Monteiro
L’organització BRICS acaba de duplicar el nombre de membres, atès que l’Aràbia Saudita, l’Iran, els Emirats Àrabs Units, Etiòpia i Egipte s’hi han afegit avui. Els membres fundadors –el Brasil, Rússia, l’Índia, la Xina i Sud-àfrica– van convidar l’agost passat sis nacions més a incorporar-s’hi i establir així una aliança entre alguns dels productors principals d’energia del planeta i alguns dels consumidors principals entre els països en desenvolupament. Tan sols l’Argentina finalment no s’hi afegirà arran que el nou president, Javier Milei, ha declinat la candidatura que havia acceptat el seu predecessor.
Tots cinc convidats ja van enviar representants a una reunió dels BRICS a Durban, Sud-àfrica, a principi de desembre, i van participar plenament en l’assemblea, una clara indicació que havien acceptat la invitació, segons Anil Sooklal, l’ambaixador de Pretòria en aquest grup. Els nous membres també enviaran representants a Moscou, a la reunió que s’hi farà el 30 de gener.
La sigla BRIC va ser creada el 2001 per l’economista Jim O’Neill, en aquell moment a Goldman Sachs Group Inc., per cridar l’atenció sobre les altes taxes de creixement econòmic al Brasil, Rússia, l’Índia i la Xina. El terme va ser concebut com un punt optimista per als inversors enmig del pessimisme del mercat després dels atemptats als Estats Units el setembre d’aquell mateix any. El grup va fer la primera cimera de mandataris el 2009 i va convidar Sud-àfrica a incorporar-s’hi un any després, i així hi van afegir un altre continent i la lletra “S”.
Unes trenta nacions volen establir vincles amb el grup, segons que ha dit el ministre d’Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, aquesta setmana passada a l’agència de notícies TASS.
Nigèria, la nació més poblada de l’Àfrica, provarà d’afegir-se als BRICS aquests dos anys vinents, segons que va dir el ministre d’Afers Estrangers nigerià, Yusuf Tuggar, al novembre.
Tret de l’Índia, els BRICS han tingut un rendiment inferior als seus homòlegs de mercats emergents aquests darrers cinc anys, segons Bloomberg Intelligence. Les sancions dels Estats Units han posat Rússia fora de límits per a molts inversors estrangers, i alguns sectors a la Xina, especialment les empreses tecnològiques, també han estat sotmesos a sancions o poden haver d’afrontar prohibicions d’inversió.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges de The Washington Post publicats en català a VilaWeb