Cinc caves, corpinnats i altres escumosos catalans per a tastar aquest estiu

  • Gaudiu dels cinc escumosos que apleguem en aquesta peça i que us hem ofert al llarg de la setmana

VilaWeb
Redacció
30.08.2024 - 21:40

Els escumosos que us hem ofert aquesta setmana són peculiars. Tots tenen darrere històries que els fan especials. Des del celler enfonsat de tines de fang antigues que guarda l’ancestral les Danses de les Terres dels Alforins, al País Valencià, fins a la singularitat del Bruant, el primer cava sense sulfits afegits, o el Claror, el primer cava biodinàmic del món, passant per un Corpinnat elèctric, fet de sumoll i xarel·lo, i la recuperació de la varietat morenillo, a la Terra Alta, per a fer un ancestral fresquíssim.

Vi les Danses, un ancestral a les Terres dels Alforins
Us proposem que tasteu les Danses. Sobre aquest ancestral, Pablo Calatayud ens explica: “Podem dir que el nostre vi escumós les Danses és conseqüència de la investigació que vam iniciar fa anys sobre l’antic mapa varietal de la nostra comarca. La idea de l’escumós ve de la inquietud d’explorar diferents vinificacions que ens puguen ajudar a fer valdre el caràcter d’aquestes varietats locals antigues. Parlant del tema amb el nostre amic Pepe Raventós, de Raventós i Blanc, vam optar pel raïm mandó i pel mètode ancestral. Les varietats antigues (mandó, arcos, forcallà,  bonicaire…) tenen en comú el seu caràcter fluid i fresc. La mandó és una varietat molt floral i brillant i l’elaboració pel mètode ancestral ajuda a potenciar aquestes bondats (si optem pel mètode tradicional hem de tallar el raïm més verd). Fem el degollament de les danses després de dos anys de rima i amb això obtenim bombolles fines i ben integrades, més cremositat i complexitat i finalment tenim un vi escumós que és seriós, molt singular i molt seductor.”

 

Vi Bruant, el primer cava nu de sulfits
Mireia Pujol-Busquets, que ha anat prenent el relleu generacional a Alta Alella, ens explica aquest escumós: “El Bruant és un cava de pansa blanca amb elaboració ancestral i sense sulfits. És un cava amb notes de poma madura, amb certa rusticitat i amb una frescor natural i aquell punt d’amargor tan elegant i característic d’aquesta varietat. La primera anyada va ser el 2006, essent el primer cava elaborat sense sulfits. El Bruant és l’origen del Celler de les Aus, que elabora la gamma de vins naturals del celler Alta Alella. A l’inici en vam dir Privat Nu, nom que feia referència al fet que és un producte sense cap classe d’additiu.” 

Vins En Moviment. Ancestral de Morenillo, l’expressió d’una varietat salvada
Pili Sanmartín, que és qui va impulsar la línia de Vins En Moviment del celler Bàrbara Forés, a la Terra Alta, ens explica: “Aquest ancestral és de morenillo, una varietat que es trobava pràcticament oblidada i que els meus pares van recuperar fa vint-i-cinc anys. Per què s’havia abandonat el cultiu de la varietat morenillo? Era força productiva, un any més i un any menys, però tenia poc grau i als viticultors que venien de grans corporacions, que primaven el grau i pagaven el quilo segons el grau, no els interessava. També feia poc color… I va deixar d’interessar cultivar-la també. Però nosaltres vam provar de fer un vi, vam agafar fusta d’una vinya vella de morenillo, que encara no s’havia arrencat i en vam tornar a plantar.”

Vi Indomable, un Corpinnat de xarel·lo i sumoll
D’entre els Corpinnat que ofereix Mas Candí, hem triat l’Indomable. I és Ramon Jané qui ens l’explica: “El Corpinnat Indomable és l’escumós de més llarga criança que elaborem a Mas Candí. Ara en venem l’anyada 2017, ja són set anys. L’elaborem amb sumoll i xarel·lo. El sumoll és una varietat que la DO Penedès va prohibir en el seu dia, i ara és acceptada; en canvi, la DO Cava encara no l’accepta. I això, perquè era una varietat que li costava de madurar, que feia uns vins molt àcids, amb poc grau alcohòlic. Però ara, amb el canvi climàtic, això és una mica la solució. Tot i la sequera, el sumoll ens manté l’acidesa, la frescor, no se’n va de grau alcohòlic i fa uns vins molt frescs i fàcils de beure, que és el que el mercat ara busca. I el xarel·lo també és una varietat que aguanta més bé els anys càlids. Tant una varietat com l’altra són idònies per a fer llargues criances, i per això hem optat per aquest cupatge. Collim el raïm de vinyes velles, que van plantar els meus avis i que hem conservat.”

Claror Paratge Qualificat Can Prats, el primer cava biodinàmic del món
L’explica Maite Esteve, que es troba al capdavant de Vins el Cep: “El Cava de Paratge Qualificat és la màxima categoria que avui pot assolir un cava. Per al nostre celler, el Claror va ser el nostre primer cava de paratge, però també va ser el primer cava biodinàmic que es va fer al món. A Vins el Cep vam començar amb la biodinàmica l’any 2003 i el 2006 vam treure la primera anyada del Claror, que es va comercialitzar el 2019, com a gran reserva.”

 

 

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 31.08.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor