Cinc artistes catalans participen en la primera Biennal Internacional Andorra Land Art

VilaWeb
ACN
30.09.2015 - 11:00
Actualització: 30.09.2015 - 15:03

Cinc artistes catalans participen en la primera edició de la Biennal Internacional Andorra Land Art (ALA) que es pot visitar al Principat fins al 10 d’octubre. El land art és un moviment artístic sorgit a finals dels anys 70 als Estats Units, com un art creat utilitzant materials de la naturalesa o transformant el paisatge. El comissari i ideòleg de la Biennal, Pere Moles, ha manifestat que “l’objectiu és posar en valor el patrimoni natural i cultural del país, perquè a través d’una creació artística la gent vegi els llocs o els espais d’una manera diferent o més contemporània”. La mostra acull 25 instal·lacions d’artistes d’arreu del món.

A l’ALA tenen un paper destacat els artistes catalans. Hi participen cinc artistes de manera molt activa, amb diferents intervencions i coordinant un dels espais. Un dels catalans que hi participa es Eudald Alabau amb dues intervencions al paisatge, una anomenada Cub de vidre i una altra Espiral de la no violència/llit natural. Moles explica que Alabau, a més, coordina la zona Ras, un espai on qui vulgui pot fer les seves instal·lacions.

La zona Ras s’ha ubicat a l’estany d’Engolasters que justament s’ha buidat per a fer unes reparacions i l’ALA a aprofitat per a fer-hi intervencions artístiques. Moles senyala que “la zona Ras és un espai d’aprenentatge i creativitat oberta a tothom”.

Un altre dels artistes catalans que participen en la biennal és Xavi Puente, aquest ha creat una obra pensada especialment pel lloc on va ubicada. Puente ha fet una peça de fusta que ha ubicat al claustre del Santuari de Meritxell. L’escultura és una fusta de forma arrodonida amb els tirabuixons que caracteritzen l’autor, i amb una cara ennegrida pel foc, en clara referència a l’incendi que va cremar l’antic santuari el 1972.

L’Associació Land Art Catalunya participa també de la mostra amb una intervenció dels artistes, Victor Mata i Josep Lluís Vendrell, que han fet una instal·lació al coll de la Botella anomenada Aprisió. L’arquitecte urbanista, Jordi Solé, ha estat qui ha fet la intervenció anomenada Conte-nidor, ubicada a Escaldes, i que serveix de punt d’informació de la mostra.

Moles ha apuntat que “algunes coses quedaran, com és el cas dels Estripagecs de Sorteny, altres les traurem, algunes d’elles, de les que quedaran, com que és art efímer el mateix paisatge les anirà transformant”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor