19.09.2016 - 20:00
|
Actualització: 19.09.2016 - 20:23
Ximo Puig i Carles Puigdemont, presidents dels governs valencià i català, respectivament, s’han reunit en una jornada que ells mateixos han qualificat d’històrica. ‘S’ha obert un nou temps de normalització de les relacions entre Catalunya i la Comunitat Valenciana’, ha dit Puig davant la premsa. Ambdós presidents han acordat d’estabilitzar les relacions, amb un objectiu: ‘Revertir una incomunicació injusta per a les institucions, però sobretot per als ciutadans, que ha minvat moltes potencialitats de tots dos territoris’, tal com ha dit el president de la Generalitat de Catalunya. Puigdemont i Puig han sintetitzat així la seva voluntat política: ‘Volem treballar mirant-nos als ulls i dir-nos que volem fer coses junts. Junts podem fer moltes coses.’
Amb aquesta voluntat, han pres acords que marcaran la relació institucional entre el País Valencià i Catalunya. Concretament, han establert els cinc punts d’acord següents:
Reciprocitat de mitjans públics
Tots dos presidents volen fer realitat la reciprocitat de les emissions de TV3 i de la futura Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), quan es posi en funcionament aquest segon ens, que s’anomenarà Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. ‘Tan bon punt tinguem en funcionament la nova ràdio i la nova televisió públiques, facilitarem que es puguen veure a Catalunya i a l’inrevés’, ha dit Ximo Puig.
Corredor mediterrani
En la reunió també s’ha acordat de convocar una comissió tècnica permanent que faci un seguiment real de les obres del corredor mediterrani i de procurar d’ampliar aquest front comú a més territoris afectats. Per això s’ha elaborat un document, amb la participació d’agents socials, econòmics i representants polítics, que reclama que es concreti la configuració tècnica del corredor pel que fa a la línia ferroviària i que es nomeni un coordinador tècnic per construir aquest eix, que ha de ser ‘d’alta capacitat, eficient i capil·lar, que connecti amb la resta de territoris i xarxes locals, multimodal i digitalitzable’.
Així mateix, han acordat d’emprendre accions conjuntes per a reclamar al govern espanyol que executi actuacions en el tram Castelló-Tarragona i per a demanar a la Unió Europea una atenció especial al corredor mediterrani i als colls d’ampolla de Perpinyà i Montpeller.
Conveni sobre el turisme
Carles Puigdemont i Ximo Puig han signat un conveni marc de col·laboració en l’àmbit del turisme. Tant Catalunya com el País Valencià potenciaran l’intercanvi d’experiències i desenvoluparan estratègies conjuntes d’impuls, ordenació i promoció del sector turístic. Ambdós territoris comparteixen espais i productes turístics, a causa de la confluència geogràfica, cultural i lingüística.
Finançament autonòmic
Els dos presidents han parlat del ‘model injust’ de finançament que han de suportar tant el País Valencià com el Principat, un model que fa tres anys que va caducar. També han parlat dels costs de la dependència del fons de liquiditat autonòmica. Ximo Puig ha criticat que el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques espanyol en funcions, Cristóbal Montoro, prengui decisions sobre el dèficit sense convocar les comunitats. Vist tot plegat, han expressat el compromís d’establir una aliança contra aquest model de finançament que han denunciat.
Nou marc de relacions
Finalment, els presidents Puig i Puigdemont s’han compromès amb un ‘nou marc de relacions’ entre Catalunya i el País Valencià, que es concretarà en reunions bilaterals cada semestre.
Puig ha lamentat que hagi passat massa temps d’incomunicació entre Catalunya i València. ‘Això ha perjudicat greument catalans i valencians’, ha dit. I ha remarcat que ambdós territoris tenen grans interessos comuns. Quan li han demanat si el procés sobiranista del Principat podia modificar aquest desglaç, ha deixat clar que no: ‘La relació entre catalans i valencians es produirà sempre. Volem tenir una relació estreta en qualsevol circumstància.’
Reciprocitat, finançament, corredor mediterrani, turisme i nou marc de relacions són els pilars en què s’alçarà aquesta nova era de relació entre el País Valencià i Catalunya. Puigdemont, en la dedicatòria al llibre d’honor de la Generalitat Valenciana, ha sintetitzat el sentit d’aquesta jornada històrica: ‘L’herència d’un passat, la persistència d’un present i el repte d’un futur que valencians i catalans tenen la vocació i el desig de compartir.’