07.03.2016 - 02:00
|
Actualització: 07.03.2016 - 19:27
Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) fan una cimera avui amb el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, amb la intenció que Turquia es comprometi oficialment a repatriar sistemàticament persones en cerca d’asil a Europa que no siguin sirianes. En aquesta trobada el govern turc ha demanat més diners a Brussel·les per fer front a l’onada migratòria. Concretament, la demanda que ha fet és de 3.000 milions d’euros de més fins a l’any 2018. Durant la cimera Turquia també s’hauria mostrat disposada a acceptar un retorn massiu d’immigrants.
La intenció de la UE és que Turquia es comprometi oficialment a repatriar sistemàticament persones en cerca d’asil a Europa que no siguin sirianes. Aquest és un dels objectius del nou enfocament dels països comunitaris per mirar d’aturar l’arribada de refugiats a la UE, i que va deixar ben clar fa pocs dies el president del Consell Europeu, Donald Tusk: ‘Apel·lo a tots els immigrants econòmics, siguin d’on siguin, que no vinguin a Europa, que no es creguin els traficants i que no posin en perill la seva vida i els seus diners.’
La col·laboració de Turquia en la contenció del flux de migrants cap a Grècia i en l’acceptació de refugiats repatriats té un preu econòmic i també polític per a la UE: l’atorgament de tres mil milions d’euros i fer els ulls grossos a la política de mà dura de l’executiu turc contra els kurds i l’oposició.
De la cimera, la UE també n’espera certificar el tancament de la ruta pels Balcans, una mesura que s’ha començat a viure aquesta setmana a la frontera de Grècia amb Macedònia, on s’acumulen quinze mil persones en un camp de refugiats improvisat i sense condicions a Idomeni. Ara mateix, a Grècia hi ha atrapats més de trenta mil refugiats, que el primer ministre Alexis Tsipras assegura que no pot atendre.