Cimera de bisbes al Vaticà per decidir com actuar contra els abusos

  • Durant la trobada, de demà a diumenge, els presidents de les conferències episcopals escoltaran testimonis de víctimes

VilaWeb

ACN

20.02.2019 - 16:24

Els 190 presidents de les conferències episcopals estan citats pel Papa Francesc a una trobada contra els abusos sexuals sense precedents que es celebrarà de demà a diumenge a porta tancada al Vaticà. Serà ‘un fort acte de responsabilitat pastoral’, segons el Papa Francesc, que ha de servir perquè els bisbes tornin al seu país ‘tenint clar què és el que cal fer i què el que no cal fer en front d’aquests casos’ de manera que ‘cap cas torni a ser encobert’, segons va exposar el qui exercirà de moderador a la trobada, Federico Lombardi.

A la reunió s’escoltaran testimonis de víctimes tant de manera presencial com a través de vídeos. A la trobada es tractarà la responsabilitat davant els casos d’abusos sexuals de sacerdots i religiosos, què han de fer els bisbes per donar comptes dels fets i de quina manera s’ha de concretar la transparència de la institució en aquests casos, segons ha exposat Hans Zollner al portal de notícies del Vaticà.

El Papa Francesc, que va convocar aquesta trobada el 12 de setembre de 2018, i participarà al llarg de totes les reunions, intervindrà en dos moments. Farà una breu introducció de tipus metodològic el dijous al matí i després de la missa del diumenge farà un discurs d’uns tres quarts d’hora.

Lombardi, el moderador de la trobada, en una entrevista recent va dir que l’Església està ‘ferida’ en la seva ‘credibilitat’ i que la formació serà clau per la prevenció. De fet, és molt probable que alguna de les mesures que es prenguin a la trobada estigui relacionada amb la formació dels sacerdots.

Fermesa els dies previs

Els dies previs a la trobada s’han conegut diverses accions de l’Església en relació als abusos sexuals. Al final de la setmana passada la diòcesi de Brooklyn va publicar els noms de 108 sacerdots acusats d’abusos sexuals durant els 166 anys d’existència del bisbat.

El dissabte passat la Santa Seu va emetre un comunicat anunciant que s’havia expulsat del sacerdoci el qui va ser cardenal i arquebisbe de Washington Theodore McCarrick. Havia estat una figura rellevant de l’Església catòlica als Estats Units.

Ahir, les entitats que agrupen les ordes religioses masculines i femenines d’arreu del món van emetre una nota conjunta on van demanar ‘perdó’ a les víctimes pels propis ‘fracassos’ i van reconèixer ‘lleialtats fora de lloc, errors de judici, lentitud d’acció, inacció i a vegades encobriment’.

Les víctimes també hi seran

Aprofitant que els mitjans internacionals estan centrats en la cimera, diverses organitzacions en defensa de les víctimes de pederàstia s’han mobilitzat per fer arribar el seu missatge a l’assemblea mundial de bisbes sobre els abusos, coordinats al voltant del projecte ‘Ending Clergy Abuse’.

Estava previst que aquest dimecres una delegació de víctimes d’abusos es reunís amb representants del Vaticà i el moderador de la trobada, Federico Lombardi.

Diverses víctimes d’abusos participaran a la trobada, però no se n’ha revelat la identitat. Al principi de la reunió hi haurà cinc testimonis en vídeo de víctimes d’abusos per part de sacerdots o religiosos i algunes víctimes també explicaran la seva experiència presencialment.

Els bisbes catalans, expectants

Els bisbes de Catalunya celebraran una reunió extraordinària després de la trobada, en una data encara per determinar, per tal de concretar ‘rigoroses mesures de prevenció’ contra els abusos sexuals, tal i com van anunciar la setmana passada en un comunicat de la Conferència Episcopal Tarraconense.

Els bisbes van decidir esperar la reunió del Papa Francesc amb els presidents de les conferències episcopals per veure quines indicacions es donen abans de prendre cap mesura concreta i que la reunió ordinària queda massa lluny.

La concreció podria estar relacionada, entre altres mesures, amb una formació específica no tant dels sacerdots com als laics que tenen tasques de responsabilitat o educatives relacionades amb l’Església catòlica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor