16.03.2021 - 14:26
|
Actualització: 16.03.2021 - 16:27
L’endemà de la decisió de les conselleries de Sanitat d’aturar durant quinze dies l’administració del vaccí d’AstraZeneca, avui, l’Agència Europea de Medicaments ha fet públic un comunicat en què diu que hi continua observant més beneficis que no pas perills “De moment, res no indica que la vaccinació hagi causat aquests problemes”, ha dit la seva directora executiva, Emer Cooke, en referència als casos de quadres trombòtics, i ha afegit que “els beneficis continuen superant els perjudicis”. En tot cas, són efectes que “no van aparèixer durant els assaigs clínics” i “el nombre d’embòlies en les persones vaccinades no supera el de les embòlies que té el total de la població”. Amb tot, Cooke ha dit que calia estudiar bé per què n’hi havia hagut.
Avui també han començat a sorgir veus de científics i professionals del món de la salut que qüestionen la decisió. És el cas del Consell General d’Infermeria i l’Associació d’Infermeria i Vaccins (ANENVAC) espanyols, que sostenen que el vaccí és segur perquè ha passat tots els controls de l’Agència Europea de Medicaments, per la qual cosa han demanat prudència a la població.
“L’arribada del vaccí d’AstraZeneca va ser una gran alegria per a lluitar contra aquesta crisi sanitària que fa més d’un any que dura. Noves dosis que ens acostaven encara més a l’objectiu de vaccinació fixat per l’executiu. Ara aquesta aturada representa una galleda d’aigua freda. Així i tot, demanem cautela perquè decisions com aquesta s’acostumen a prendre quan es posen en marxa medicaments o vaccins”, ha dit el president del Consell General d’Infermeria espanyol, Florentino Pérez Raya.
“Primer, volem enviar un missatge de calma. És important que se sàpiga que el nombre d’incidents d’aquesta mena són d’un per un milió de dosis administrades. A més, actualment, tampoc hi ha la seguretat que estiguin relacionats amb el vaccí. Aquesta paralització demostra que els sistemes de farmacovigilància funcionen molt bé i que quan s’han detectat aquestes reaccions s’han començat a estudiar a fons”, ha emfatitzat el president de l’ANENVAC, José Antonio Forcada.
També ha criticat, “una vegada més”, la falta de coordinació en un moment com aquest. “La cosa realment problemàtica és que no hi ha hagut unió entre els països europeus, perquè tant l’OMS com l’EMA deien que es continués i alguns van començar a anul·lar-ho pel seu compte. El detonant ha estat la pressió dels polítics i la por que el tema els escapi de les mans. Tant de bo que aviat es pugui reprendre la vaccinació i es demostri que no hi ha una causalitat entre els esdeveniments adversos i els vaccins”, ha subratllat.
En la mateixa línia s’expressa el director d’Anàlisi i Desenvolupaments de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Rafael Vilasanjuan, qui considera que la decisió de suspendre temporalment i cautelarment la vaccinació amb les dosis d’AstreZeneca és “política, no científica”.
En una entrevista a l’emissora RAC1, Vilasanjuan ha alertat que el moviment antivaccins podria aprofitar ara els dubtes sobre l’AstraZeneca. “De moment, la decisió que s’ha pres és de precaució de països que consideren que políticament no volen córrer més risc. És una decisió política, no científica”, ha repetit.
Altres veus destacades també han mostrat el rebuig a la decisió d’aturar la vaccinació amb AstraZeneca:
Més enllà de la polémica sobre la (manca d'evidència de) trombosi, les suspensions faran un dany important a les campanyes de vacunació en general:
-sembren pànic injusificat
-deslegitimen les agències regulatòries
-magnifiquen als anècdotes
-donen altaveu als anti-ciència https://t.co/x2pQXckmOJ— Joe Brew (@joethebrew) March 16, 2021
Is it an accident that the one vaccine being singled out is the one made by the firm the EU picked a fight with in January?
Or is it an accident that it is the one offering the cheapest vaccines, at no profit? https://t.co/28k4HJbuXq
— Matt Ridley (@mattwridley) March 15, 2021
Jo em refie més de la vacuna que dels polítics que la gestionen: Alemanya i Itàlia augmenten les restriccions i ací parlen de relaxar-les de cara a la Setmana Santa. Tot molt normal. https://t.co/voWRDuMz0L
— Juli Pereto (@JuliPereto) March 16, 2021
Un bon resum de la situació amb la vacuna d'AZ i les trombosis. "Ningú creu que la vacuna les causi". És una qüestió de precaució, però s'està enviant un missatge equivocat, i això és perillós. https://t.co/RTvyQbmbTN
— Salvador Macip (@macips01) March 16, 2021
Un cop provocat aquest escàndol, avui la Comissió Europea ha decidit d’apostar decididament per Pfizer i ha arribat a un acord amb la farmacèutica perquè avanci al segon trimestre el lliurament de deu milions de dosis del vaccí, amb l’objectiu d’accelerar la campanya de vaccinació abans de l’estiu. Cal recordar que aquest és el vaccí més car, amb un preu aproximat de 12 euros, mentre que el d’Oxford-AstraZeneca, no arriba als 2 euros –1,78–.