21.09.2016 - 21:45
Científics de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona han participat en la feina d’identificació del llampec de més durada i el de més recorregut del món, segons ha informat el centre en un comunicat.
Un comitè d’experts internacionals, que han participat investigadors del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la URV, han portat a terme la investigació i l’avaluació que han servit per establir les normes de mesura de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).
El comitè d’avaluació de l’OMM, de la qual en forma part el C3, ha identificat que la distància més llarga del món detectada per un sol llampec es va produir sobre una distància horitzontal de 321 quilòmetres.
L’esdeveniment es va produir el 20 de juny del 2007 a l’estat d’Oklahoma, mentre que el llampec més llarg va durar 7,74 segons, i es produir el 30 d’agost del 2012 al sud de França.
La validació d’aquests nous extrems i la millora de les xarxes de detecció de llampecs mostra que un llampec pot viatjar grans distàncies i, per tant, pot haver perill lluny de la tempesta originària.