Científics catalans troben en un fàrmac contra el càncer una nova via per a tractar el Parkinson

  • Investigadors de centres catalans estudien el metabolisme del medicament en models computacionals i assaigs biològics

VilaWeb
Redacció / ACN
09.02.2024 - 12:32
Actualització: 09.02.2024 - 12:57

Un estudi encapçalat per investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) ha demostrat que el producte metabòlic d’un fàrmac contra el càncer té una activitat potencial en neurones de persones amb Parkinson. L’estudi ha estat encapçalat pels investigadors Albert A. Antolín, del programa Oncobell de l’IDIBELL i ProCure de l’ICO, i Amadeu Llebaria, de l’IQAC-CSIC.

El rucaparib és un medicament usat en quimioteràpia de càncer d’ovari i de mama i, recentment, en càncer de pròstata. Els investigadors han caracteritzat amb mètodes computacionals la farmacologia de la molècula M324, el principal metabòlit d’aquest fàrmac, és a dir, el compost que resta després del metabolisme d’un medicament al cos, i ot seguit n’han comprovat les prediccions amb assaigs al laboratori. Els investigadors apunten que els resultats obren la porta a repensar l’ús dels fàrmacs i els metabòlits en la medicina de precisió.

Una vegada entren a l’organisme, els fàrmacs, a banda de fer la funció terapèutica, es transformen bioquímicament per acció del metabolisme, procés que en facilita l’expulsió. El fàrmac desapareix gradualment, perquè es converteix en els seus metabòlits, que, al seu torn, poden assolir altes concentracions en l’organisme i mostrar una activitat biològica que pot ser diferent del fàrmac original. Per tant, els metabòlits i el fàrmac coexisteixen en l’organisme i poden tenir efectes diferents.

Potencial terapèutic del metabòlit

En el treball, publicat a la revista Cell Chemical Biology, els investigadors observen que el fàrmac i el metabòlit tenen activitats diferenciades i que actuen sinèrgicament en algunes línies cel·lulars de càncer de pròstata, una sinergia que podria tenir impacte en assaigs clínics per a estadis avançats d’aquest tipus de càncer.

També han observat que, sorprenentment, la M324 redueix l’acumulació anormal de la proteïna α-sinucleïna en neurones de pacients de Parkinson, malaltia neurodegenerativa caracteritzada per un trastorn del moviment, en la qual les neurones no produeixen prou quantitat del neurotransmissor dopamina. Aquest resultat apunta al potencial terapèutic del metabòlit i a la possible aplicació farmacològica per al tractament del Parkinson.

Els resultats obren noves oportunitats

El primer autor del treball, Huabin Hu, ha desenvolupat una predicció exhaustiva de l’activitat diferencial del fàrmac original i del seu producte metabòlic. Carme Serra, de l’IQAC-CSIC, ha sintetitzat el metabòlit M324, fet que ha permès de verificar experimentalment, en assaigs biològics i cel·lulars, la predicció computacional.

Els resultats obtinguts podrien tenir implicacions en el tractament clínic amb rucaparib i, alhora, obren noves oportunitats. El treball destaca la importància de caracteritzar l’activitat dels metabòlits dels fàrmacs per comprendre’n integralment integral la resposta clínica i aplicar-la en la medicina de precisió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor