Un grup de científics catalans analitza com l’abandonament de les pastures al Pirineu afecta el canvi climàtic

  • El bosc avança cada any unes 9.000 hectàrees per culpa del canvi d'usos del sòl

VilaWeb

ACN

04.12.2019 - 14:22

Un grup de científics de la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya analitza com l’abandonament de pastures al Pirineu té conseqüències sobre el canvi climàtic. En aquesta zona, el bosc avança una mitjana de 9.000 hectàrees anuals i això, tal com explica Mercedes Ibáñez, de la UdL, té efectes sobre l’ecosistema, especialment en la diversitat d’espècies herbàcies i l’intercanvi de gasos. ‘Aquest canvi de pastura a bosc suposa una disminució de la diversitat vegetal, una homogeneïtzació de les espècies i altres conseqüències com, per exemple, un augment del risc d’incendi’, ha explicat Ibáñez.

Cada any s’abandonen unes 9.000 hectàrees de pastures al Pirineu i això fa que, mica en mica, el bosc vagi avançant. Des de fa tres anys, un grup de científics catalans estudia com l’abandonament de pastures té efectes sobre el canvi climàtic i no només això, sinó també com el canvi climàtic, combinat amb el canvi d’usos del sòl, té conseqüències en la regulació dels gasos d’efecte hivernacle.

El treball indica com l’abandonament de les pastures al Pirineu provoca una disminució de les espècies vegetals, i un increment del combustible no gestionat que, segons els científics, provoca un augment del risc d’incendi forestal i un increment de la seva freqüència i extensió.

Recopilació de dades al CTFC

Aquests dies el grup de científics es reuneix al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, per posar en comú totes les dades recopilades durant aquest temps i extreure’n conclusions per tal de fer una gestió més òptima dels usos del sòl.

En aquest sentit, veuen necessari potenciar polítiques que afavoreixin que els camps no s’abandonin i que els ramaders puguin viure del seu negoci.De fet, part de les conclusions d’aquest treball s’estan posant en pràctica al terreny, en una finca del Montseny, on s’estan duent a terme cremes controlades i recuperació de pastures amb un ramat d’ovelles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor