Ciències en Perill es queixa que la proposta d’Educació a batxillerat compromet la qualitat i l’equitat

  • El col·lectiu presenta deu arguments per a continuar reclamant una educació científica de qualitat

VilaWeb
La consellera Niubó a l'inici de la reunió amb actors diversos sobre el currículum del batxillerat (fotografia: ACN).

Redacció

14.01.2025 - 20:49

La Plataforma Ciències en Perill, que agrupa docents de matèries científiques, considera que la proposta del Departament d’Educació pel que fa al batxillerat científic, d’augmentar de tres hores setmanals a quatre les matèries obligatòries de modalitat a batxillerat, compromet greument la qualitat i l’equitat.

El col·lectiu ha fet una anàlisi de la modificació curricular prevista per a primer de batxillerat i es queixa que la pèrdua d’especialització, unida a l’augment de ràtios i la dependència de matèries optatives per cobrir els continguts bàsics, suposa un retrocés en la preparació científica de l’alumnat i genera desigualtats entre centres educatius. Ciències en Perill insta al Departament a mantenir la separació actual de les disciplines científiques al batxillerat per garantir una educació de qualitat.

En l’anàlisi, el col·lectiu detalla deu motius que considera claus per a continuar reclamant una educació científica de qualitat. Segons ells, entre més temes: la fusió de matèries implica la pèrdua d’una hora setmanal per matèria, afegint-se a les retallades prèvies de 2022; no és possible garantir els ensenyaments mínims que estableix el desplegament curricular de la LOMLOE amb una dotació horària inferior a l’actual per a cadascuna de les matèries específiques de l’àmbit científic; la normativa no permet desplaçar els ensenyaments mínims de les matèries de modalitat cap a matèries optatives.

També diuen que un enfocament globalitzador perjudica l’aprenentatge per a l’alumnat amb escàs bagatge científic; que cal que el sistema educatiu valori l’educació científica i es doti de consistència i estabilitat normativa; i que homologar directament l’organització curricular autonòmica a la normativa estatal vigent perjudica l’aprenentatge i amenaça la qualitat educativa per a l’alumnat.

En què consisteix la proposta d’Educació?

El Departament d’Educació proposà dijous passat d’augmentar a primer de batxillerat les hores de les matèries de modalitat, que passaran de tres hores setmanals a quatre, inclosa la matèria obligatòria de modalitat. Alhora s’elimina una franja de matèries optatives trimestrals; i la franja d’optatives anuals passa de tres hores a quatre, cosa que permet que l’alumne cursi una quarta matèria de modalitat en aquesta franja.

“Alhora, es preveu crear dues matèries optatives complementàries anuals per compensar la pèrdua d’hores lectives i de sabers en les matèries de modalitat que no s’han pogut cobrir arran de la fusió: Contextos de Biologia, Geologia i Ciències Ambientals i Contextos de Física i química, ambdues amb 4 hores”, diu Educació.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Niubó ha dit: “D’aquesta manera, no només reforcem aquests coneixements especialitzats en ciències, sinó que també reforcem el conjunt d’itineraris en el batxillerat. Això vol dir més hores de matemàtiques i més hores de matèries científiques.”

Aleshores, Ciències en Perill ja s’oposà a la proposta de de mantenir fusionades les matèries de biologia i geologia i ciències ambientals, per una banda, i física i química, per una altra, i que es continuïn perdent hores d’aquestes matèries específiques.

Podeu llegir l’anàlisi completa de Ciències en Perill a continuació:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor