25.07.2016 - 19:47
Marzà: Ciegsa “va debilitar” a Educació i s’han creat noves places perquè “no hi ha mans ni per a fer els plans de les escoles”
VALÈNCIA, 25 (EUROPA PRESS)
L’empresa Construccions i Infraestructures Educatives de la Generalitat Valenciana SA (Ciegsa) –empresa investigada pels sobrecostos durant l’etapa de l’anterior Consell del PP– va obtindre un resultat negatiu a l’exercici de 2015 de 4,4 milions d’euros. A més, va gastar en els salaris dels 34 treballadors que encara conserva –dos d’ells amb categoria de personal directiu– 1.168.116 euros.
Així figura en el Compte General de la Generalitat corresponent a l’exercici de 2015. Segons el document, consultat per Europa Press, l’empresa pública creada per a gestionar la construcció de col·legis i actualment en extinció va perdre l’any passat 4.431.739 euros.
A més, manté deutes amb entitats de crèdit per valor de 75.595.270 euros, als quals cal sumar altres 13,7 milions en concepte de deutes per construccions, despeses de funcionament, administracions públiques creditores i fiances rebudes.
Malgrat que Ciegsa se n’ha anat buidant d’activitat –el juny el ple del Consell va aprovar un decret de modificació del Reglament Orgànic i Funcional (ROF) de la Conselleria d’Educació per a impulsar la gestió directa de les infraestructures educatives–, manté 34 treballadors. Dos d’ells són personal directiu (caps de divisió) amb unes retribucions de 109.001 euros, mentre que els 32 restants van percebre 1.059.116 euros.
Cap recordar que l’Informe definitiu d’Auditoria fet enguany per la Intervenció de la Generalitat va detallar que, en total, l’existència de Ciegsa ha suposat un sobrecost de 1.000 milions d’euros. En concret, l’anàlisi ha assenyalat que les despeses van arribar a 457 milions d’euros –393,33 de costos financers; 42,65 en personal i 21 en servicis exteriors– i sobrecostos d’un 36% respecte al que haguera costat construir els centres educatius si s’haguera gestionat directament des de la Conselleria. Això ha portat a l’actual Executiu autonòmic a considerar que esta empresa pública actuava com “una Conselleria d’Educació en B”.
En este sentit, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, en una entrevista amb Europa Press, explica que “la primera dificultat” per portar a la pràctica en Pla d’Infraestructures és “el debilitament de l’estructura administrativa, ja que els recursos humans del Servici d’Infraestructures no arriben de cap manera a poder cobrir les necessitats”.
“UNA CONSELLERIA EN B I UNA A”
“Hi havia una Conselleria en B i una A, esta cada vegada més debilitada i l’altra cada vegada amb però recursos; ara estem revertint això i per això hem creat 35 places més en el Servici d’Infraestructures que esperem que siguen dotades aviat i esperem que això faça que hi haja un avanç molt important perquè, si no, no tenim mans ni per a fer els plans de les escoles”.
En la mateixa línia, ha revelat que “no hi ha suficients persones per a gestionar els recursos que necessitem”. “Els últims anys –ha prosseguit– es va quedar diners sense executar perquè no havia persones (en la Conselleria) que ho pogueren fer, gent que estava en Ciegsa, i això diu molt del que era per al PP l’administració pública, una excusa per a fer diners”.