Christian Marclay convida el públic a interactuar amb les seves obres al Macba

  • A 'Composicions', es fa un recorregut per les obres més significatives de l'artista

VilaWeb
Redacció
18.04.2019 - 17:00

Fins el mes de setembre es pot veure al Museu d’Art Contemporani de Barcelona l’exposició ‘Composicions‘ de Christian Marclay, que recull les obres més significatives d’aquest artista suïsso-nord-americà. Christian Marclay convida el visitant a interactuar amb algunes de les seves obres. Per exemple, a Chalkboard, el públic pot escriure en una pissarra amb pentagrames a escala arquitectònica i a Surround Sounds s’ha d’imaginar el so de les onomatopeies que es projecten en una pantalla de 360 graus. La mostra examina l’obra de Marclay tenint en compte la seva dedicació a la composició, entesa com una ordenació de sons en el temps i l’espai.

L’exposició aborda el vessant compositiu de l’artista mitjançant els seus vincles amb la cultura popular i els mitjans de comunicació de masses, a més de l’exploració de les tecnologies tradicionals i digitals que du a terme. Tot i que s’hi presenten algunes de les seves instal·lacions audiovisuals més recents, amb algunes peces més primerenques, Marclay diu que no és pas cap retrospectiva de la seva trajectòria, sinó un recull de les obres més interessants.

També s’hi poden trobar obres textuals, partitures gràfiques i collages. Sobre aquests últims, diu que hi ha una estranya relació entre l’arquitectura de Gaudí i la seva manera de treballar amb els fragments. I confessa que quan va visitar el Park Güell, el va impressionar molt de veure què havia fet Gaudí amb els fragments de ceràmica.

No hi falta ‘Video Quartet’, la seva obra més significativa

Una de les seves obres més significatives, Video Quartet, també s’inclou dins l’exposició. És una composició audiovisual en quatre pantalles feta a partir de clips o fragments de films. És l’única obra de les exposades que fa un ús audible del so. Marclay combina els fragments de tal manera que a cada pantalla es projecta un clip diferent, perfectament sincronitzat amb els altres perquè el conjunt constitueixi un quartet musical.

A més, amb motiu del Dia i Nit dels Museus també s’activaran les partitures de Zoom Zoom i Manga Scroll, amb la participació de l’artista vocal Shelley Hirsch. Així mateix, coincidint amb el Sònar, deu pianistes interpretaran la seva última partitura, Investigations.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor