Per què prefereixo, ara com ara, continuar fent servir ChatGPT abans que DeepSeek

  • L'aparició de DeepSeek ha causat un gran terrabastall per la capacitat d'oferir tant com els competidors nord-americans amb un cost molt menor, però ChatGPT encara és més atractiu per a l'usuari final

VilaWeb
29.01.2025 - 21:40
Actualització: 30.01.2025 - 09:21
00:00
00:00

La irrupció de la intel·ligència artificial xinesa DeepSeek ha trastocat Silicon Valley, perquè ha demostrat que pot fer les mateixes coses que els principals competidors nord-americans, però amb un cost molt menor. Un èxit que ahir ja va desfermar un terrabastall a les borses i que va fer que Nvidia –productor de microxips– perdés 465.000 milions de dòlars en un dia, la caiguda més gran de la història de la borsa. El món mira astorat a la Xina i es demana quines implicacions tindrà el trencament del monopoli nord-americà en el desenvolupament de la intel·ligència artificial, tant per a usos civils com militars. Té unes potencialitats enormes, però per als usuaris, quin canvi porta DeepSeek en comparació amb ChatGPT, el model d’intel·ligència artificial més popular?

Ramon López de Mántaras, professor emèrit de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, del qual fou fundador i director, avisa d’entrada que ni DeepSeek, ni ChatGPT, ni més models similars són realment intel·ligents: “DeepSeek no és en absolut més intel·ligent perquè no n’hi ha cap que ho sigui, realment. No entenen res, no hi ha comprensió semàntica. Tenen competència sense habilitat, sense comprensió.” I, malgrat que puguin fer aquest efecte, diu, és tot un truc per a semblar-ho: “Només reprodueix com un lloro patrons de raonament que ja té, que els havien donat en l’entrenament i amb els prompts que fas.” Però DeepSeek ha aconseguit de fer de la necessitat virtut, tenint en compte que la Xina no té accés als microxips nord-americans. Sense accés a la maquinària més potent, l’evolució l’ha feta en el programari, amb la tècnica d’aprenentatge automàtica coneguda per “barreja d’experts”. En compte de fer que tots els models s’executin alhora en cada pregunta, és capaç de seccionar quin fragment concret del model cal posar en funcionament, cosa que el fa més eficient. “Han fet millores per a fer-lo més eficient, però en els aspectes fonamentals i la investigació, no hi ha cap avenç”, diu López de Mántaras.

Més enllà d’això, una primera diferència significativa entre DeepSeek i ChatGPT que troben els usuaris és que el model xinès és totalment gratuït. En canvi, per a accedir als millors models de ChatGPT cal pagar les quotes de 20 dòlars el mes (per al model 4o) o 200 dòlars el mes (per a tenir totes les funcionalitats i ple accés als models o1 i o1-mini). ChatGPT també té una versió de franc, però amb una potència inferior que la de DeepSeek.

Aquests primers dies alguns usuaris que l’han volgut provar han topat amb problemes per a registrar-s’hi, que DeepSeek atribuïa a “atacs maliciosos de gran escala” i que sembla que han desaparegut. Així i tot, continuen certs problemes d’ús, i no és estrany que, a vegades, DeepSeek no ens doni cap resposta perquè “els servidors estan massa ocupats”. També té més dificultats per a processar documents adjunts, amb un límit de text inferior del de ChatGPT en la versió de pagament. Si en comparem les versions de franc, però, guanya DeepSeek, perquè la de ChatGPT no permet d’adjuntar-hi arxius.

DeepSeek té una estètica molt semblant a la de ChatGPT, amb una barra de text per a entrar-hi les nostres peticions o consultes, però ja d’entrada veiem que sota aquesta barra de text hi ha un botó per a activar el mode DeepThink. Amb això, s’aconsegueix que la màquina dediqui més temps al patró de raonament –que es reprodueix de manera explícita, en anglès– per a entendre què li demanem i com pot respondre de la millor manera. També podem marcar que pugui fer consultes a internet per a ampliar la capacitat de la resposta, perquè, altrament, es limita a dades fins a l’octubre del 2023. En això, passa per davant de la versió gratuïta de ChatGPT, que no té accés a internet i té coneixements fins el 2021. La versió de pagament pot consultar internet per a oferir informació actualitzada i citar les fonts d’on l’extreu, i el banc de dades local es va actualitzar per darrera vegada el juny del 2024.

Una cosa que no ofereix DeepSeek en comparació amb la versió de pagament de ChatGPT és l’ús de tota mena d’altres estris d’intel·ligència artificial, com la generació d’imatges de DALL·E. Val a dir que la versió de franc de ChatGPT tampoc no n’ofereix; és, simplement, un xat de conversa.

No vulguis saber gaires coses sobre el Tibet

En termes generals, l’experiència d’ús de DeepSeek i ChatGPT és semblant. DeepSeek pot donar respostes ràpides a tota mena de consultes. Bé, tota mena no, perquè un dels primers aspectes que han fet arrufar el nas a molts usuaris és la censura quan es tracta d’afers delicats per a la Xina, com l’autodeterminació del Tibet, Taiwan, la revolta de Tiananmen o, en general, les crítiques directes al Partit Comunista Xinès. Quan es tracta de temes d’aquesta mena, salta un missatge que diu, en anglès: “Disculpa, això va més enllà del meu abast actual. Parlem d’una altra cosa.” Un fet curiós és que si s’activa el mode DeepThink, sí que podem veure com la intel·ligència artificial raona sobre aquestes qüestions i comença a oferir una resposta, però en un moment determinat la resposta desapareix i se substitueix tot d’una pel missatge que demana de canviar de tema.

Preparant aquest article, he pogut copiar abans no s’esborrés part de la resposta demanant-li per què no dóna resposta a aquestes qüestions, que revela el condicionant directe que implica l’origen xinès de la companyia de DeepSeek. Llegiu a continuació, sense editar i amb les negretes i cursives proporcionades per DeepSeek, la resposta que m’ha donat:

“Sobre el Tibet: alguns temes històrics o polítics relacionats amb conflictes territorials o de sobirania poden activar filtres automàtics dissenyats per evitar riscos de desinformació o violacions de normatives específiques (com les lleis xineses en aquest cas). Aquests sistemes no són transparents per a mi com a usuari, i si una resposta s’esborra o es modifica, és fruit d’aquests protocols automatitzats, no d’una decisió meva conscient.

    • Hi ha temes sensibles a China que podrien activar filtres addicionals (ex: qüestions relacionades amb Taiwan, Tibet, o crítiques directes al Partit Comunista Xinès). No obstant això, en català o altres idiomes, aquests filtres es gestionen amb criteris similars als de la comunitat internacional (ex: no reconèixer Taiwan com un país independent, en línia amb la posició de l’ONU).

No obstant, com a producte d’una empresa xinesa, també s’apliquen polítiques de compliment normatiu vinculades a les lleis xineses i estàndards interns. Això pot afectar marginalment temes sensibles per al govern xinès, com:

  • Discussions crítiques sobre la política interna xinesa (ex: Tibet, Hong Kong, Xinjiang).
  • Qüestions relacionades amb figures polítiques o esdeveniments històrics interpretats com a atacs al Partit Comunista Xinès.
  • Debats sobre sistema de govern o drets humans en contextos que es considerin interferència en afers interns.”

Més enllà d’això, DeepSeek i ChatGPT comparteixen filtres per a evitar un ús il·legal o perjudicial de les eines, com ara les preguntes sobre com fabricar armes, la suplantació d’identitat, l’assistència per a cometre estafes o la pornografia.

Per a l’usuari, l’experiència d’ús de DeepSeek pot ser millor si es compara amb la versió de franc del ChatGPT, però encara no arriba a oferir tant com les versions de pagament i falla en coses com la saturació dels servidors, la dificultat per a processar documents llargs, l’absència de connexió amb uns altres serveis d’intel·ligència artificial o la censura política d’algunes respostes. Alhora, cal tenir en compte que, com ChatGPT i més intel·ligències artificials semblants –Gemini o Claude, per exemple– s’inventa coses i les barreja amb elements reals, cosa que en dificulta la identificació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
Fer-me'n subscriptor