04.08.2018 - 09:00
|
Actualització: 04.08.2018 - 12:46
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha explicat que ha començat a parlar amb les grans empreses que van traslladar la seu social fora de Catalunya després del primer d’octubre. De fet, ha assegurat que parlarà amb totes les catalanes de l’Íbex 35 que van canviar el domicili social arran de la situació política –de moment, només s’ha dirigit a algunes– i ha insistit que no els donaran incentius fiscals perquè tornin. ‘No hem d’oferir res més que diàleg i informació’, ha dit en una entrevista a l’ACN. Segons Chacón, hi vol fer valdre els actius econòmics de Catalunya, perquè no hi ha ‘cap fórmula secreta’ per a convèncer-les-en. La consellera ha confiat que ‘alguna’ deurà tornar, però també ha admès que potser n’hi deurà haver que no: ‘Si no volen tornar, què hi farem?’, ha dit Chacón.
‘A qui ho vulgui, li tenim les portes ben obertes’, ha afirmat, i tot seguit ha afegit que és a elles a qui pertoca de prendre aquesta decisió. La consellera d’Empresa ha insistit que els exposarà que el govern continua optant per l’economia productiva i el seu ecosistema i que les ha animades a explicar ‘quina cosa les va fer marxar’ per poder entendre ‘quina cosa volen per tornar’.
Chacón ha instat les empreses a compartir clarament quins motius tenen per a no tornar i ha dit que rebatrà arguments com la ‘inestabilitat’ o la ‘inseguretat jurídica’ si és que les companyies creuen que són ‘condicionants que no han desaparegut’.
Segons Chacón, almenys ara el govern ‘treballa a plenes funcions’ amb un ‘posicionament molt clar’. ‘Som capaços de demostrar amb indicadors objectius quina és la realitat del nostre teixit productiu i econòmic’ i rebatrem els dubtes amb contraarguments’, ha remarcat. ‘A partir d’aquí, que cadascú decideixi’, ha conclòs la consellera.
‘Alguna’ empresa disposada a tornar aviat
Segons Chacón, hi ha ‘alguna’ empresa disposada a tornar aviat però ha matisat que encara han d’explorar amb més profunditat i amplitud la mostra de les implicades. Sobre això, s’ha referit a l’informe sobre els trasllats de seus que el departament preveu que estigui enllestit a final d’agost i que ha d’analitzar quina tipologia d’empresa se’n va anar, el perquè i els efectes del trasllat.
‘Evidentment, hem començat converses però ens manca temps per a anar-ho fent més’, ha explicat la consellera d’Empresa, qui ha concretat que també ha parlat amb algunes societats de l’Íbex que van traslladar la seu –sis de les set catalanes que hi cotitzen van moure el domicili social: Caixabank, Banc Sabadell, Gas Natural, Abertis, Cellnex i Colonial. ‘Anirem fent i segur que en trobarem de receptives que volen tornar i unes altres que no’, ha dit la consellera.
Chacón ha dit que malgrat que és ‘important’ que les grans empreses acabin tornant ho és més potenciar l’ecosistema empresarial i industrial català. A parer seu, cal enfocar les energies del departament a cuidar el teixit productiu i les petites i mitjanes empreses, atès que ‘el volum de negoci no sempre és proporcional en llocs de treball’. A banda, un altre objectiu és posicionar Catalunya a escala internacional.
La Generalitat ha complert ‘un 200%’ amb Thunder Power
Quant a la inversió de la companyia d’automoció xinesa Thunder Power anunciada l’any passat per l’ex-conseller d’Empresa Jordi Baiget, que encara no s’ha concretat, Chacón ha dit que la Generalitat ha complert ‘un 200%’ amb tot allò que ha sol·licitat. Thunder Power havia d’invertir vuitanta milions d’euros a Catalunya per construir un centre de recerca i desenvolupament i més endavant establir-hi també una planta de producció de vehicles elèctrics amb capacitat per produir-ne fins a cinquanta mil anuals amb una inversió de dos-cents milions d’euros.
Segons la consellera, l’empresa no pot tenir cap queixa de la Generalitat perquè ha complert tota la seva part. ‘S’han ofert totes les facilitats i s’han complert tots els protocols’, ha remarcat Chacón. ‘Per la Generalitat no ha quedat si és que realment acaba anant a Bèlgica’, ha dit en referència a les informacions que apunten que Thunder Power negocia d’instal·lar-se a Valònia (Bèlgica) en comptes de Catalunya.
‘També correspon a l’empresa de complir les formalitats que demana qualsevol oferta d’inversió’, ha dit Chacón. Sobre si no va ser el cas i si es va concretar el nombre de llocs de treball que demanava la inversió, no ha volgut comentar res. Tanmateix, la consellera ha dit que la Generalitat es manté oberta a la inversió de Thunder Power i que no té cap motiu ‘per a deixar d’estar-hi en contacte’.