CGT demana a la Dgaia auditories públiques davant “pràctiques empresarials” en fundacions

  • El Protectorat de fundacions de la Generalitat requereix informació a Fasi

VilaWeb
Redacció
08.06.2017 - 15:47

El Protectorat de fundacions de la Generalitat requereix informació a Fasi

BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

El sector social de la federació d’Ensenyament de CGT ha demanat aquest dijous a la Direcció General de la Infància i l’Adolescència de la Generalitat (Dgaia) que realitzi auditories públiques davant suposades “pràctiques empresarials” que han vist a fundacions i entitats del tercer sector.

En roda de premsa, el secretari general de la federació, Miguel González, ha explicat que en centres concertats als quals s’han atorgat recentment contractes de fins el 98 milions d’euros s’arriba a pagar 5.457 euros mensuals per nen, “sense cap tipus de fiscalització ni auditoria pública” sobre la seva destinació.

S’ha referit al pagament de lloguers de fins a 5.000 euros mensuals per part de la Fundació Acció Social Infància (Fasi) a equipaments de Casa Equipaments, una societat limitada que segons CGT està participada en el 60% per la fundació, davant el que el Protectorat de la Generalitat està investigant la Fundació Fasi.

Fonts de la Conselleria de Justícia de la Generalitat han explicat a Europa Press que s’ha obert un període d’informació prèvia –un expedient informatiu– pel qual va requerir informació a Fasi, el termini de la qual va acabar aquest dimecres sense que hagin obtingut resposta.

Aquest dijous el Protectorat ha fet un nou requeriment recordant a la fundació la necessitat de transmetre la informació sol·licitada, i si no es rep la informació o no és convincent, la institució obrirà un procediment d’inspecció, que pot derivar en sanció.

El sindicat ha assegurat que l’actual director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ricard Calvo, va ser director general de la Fundació Fasi, a més de ser tresorer de la fundació de la qual aquesta forma part, Plataforma Educativa-Fundació Privada Resilis.

Fonts de la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies han assegurat que Calvo “mai havia tingut responsabilitats ni de director ni de gerent”, solament de responsable tècnic, i que va deixar aquest treball quan va entrar en la Generalitat, igual que va deixar el càrrec de tresorer de Plataforma Educativa quan va entrar a l’Ajuntament de Girona com a regidor.

Han subratllat que “en cap cas té cap forma de vinculació amb les fundacions” ni participa en les decisions contractuals, i han vist innecessària l’auditoria que demana el sindicat perquè defensa que s’han seguit els procediments d’adjudicació habituals i transparents, i que aquesta auditoria no es fa en cap altre departament.

El sindicat admet que pot ser legal la contractació de lloguers que assegura que quintupliquen el preu de mercat –amb fins a 4.755 euros mensuals per a un centre de Terrassa (Barcelona)– però defensa que es tracta d’uns diners públics que haurien de quedar-se en la fundació i invertir-se a millorar l’atenció dels menors, en lloc de “desviar-se” a empreses privades.

També ha qualificat de “corrupció política” aquest cas, i ha criticat que el sistema permeti que el 80% de les places siguin privades, generant-se imperis –en les seves paraules– en l’àmbit de la protecció al menor.

FALTA DE PROTOCOLS

En la roda de premsa, han acompanyat González quatre treballadors de centres de menors –la majoria públics–, que han lamentat que no hi ha “cap protocol” que indiqui què fer davant casos d’agressions –tant entre menors com a treballadors–, que garanteixi que quan els professionals informen sobre incidents, aquestes comunicacions arriben a les administracions destinatàries.

La Conselleria ha respost que l’informe el signa el director del centre perquè és el guardador legal, qui té la responsabilitat sobre el menor, i ha afegit que treballen en un sistema d’informació compartida amb la Conselleria de Salut, encara que no es donarà tant a nivell d’educadors, sinó de centre.

Malgrat el pla de xoc anunciat per l’consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Dolors Bassa, “la situació en molts centres empitjora dia després de dia”, i han assegurat que no es compleixen les ràtios de treballadors per centre que indica la Cartera de Serveis Socials, i que la saturació d’aquests fa que els nens no rebin la plaça que necessiten, sinó la que està lliure en aquest moment.

Els treballadors van informar que l’any passat va haver-hi 150 agressions a professionals, i han indicat que aquestes són solament les de centres públics –que representen el 20% del total, per la qual cosa estimen que la xifra en tot el sistema va poder ascendir fins a les 800.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor