El CGPJ demana que s’intervingui per evitar les crítiques contra el poder judicial al congrés espanyol

  • Segons el poder judicial espanyol, hi ha una clara diferència entre "la llibertat d'expressió i la crítica legítima" i "la falta de respecte i pressions inadequades"

VilaWeb
Redacció
05.02.2024 - 20:10
Actualització: 06.02.2024 - 07:42

El Consell General del Poder Judicial espanyol (CGPJ), en una sessió extraordinària, ha emès un text institucional en què sol·liciten que es posi fi als mots desqualificadors contra els jutges al congrés espanyol. L’acord, subscrit unànimement, demana que es respecti la independència del poder judicial en les intervencions parlamentàries i alhora rebutja “amb tota fermesa” les últimes acusacions de l’independentisme català contra els jutges que instrueixen causes contra el procés, en referència a la sessió del 30 de gener, sobre la llei d’amnistia.

Tot i reconèixer que les manifestacions dels diputats “es troben especialment protegides per la inviolabilitat parlamentària”, els jutges pensen que “caldria assegurar en el curs de les intervencions parlamentàries el respecte a la independència del poder judicial, evitant desqualificacions que puguin minar la confiança de la ciutadania en el sistema judicial”. I encara afegeixen: “Hi ha una diferència clara entre la llibertat d’expressió i la crítica legítima, d’una banda, i la manca de respecte i pressions inadequades cap al poder judicial, de l’altra.” També manifesten que continuaran “defensant la independència del poder judicial que resideix en tots i cadascun dels jutges i jutgesses espanyols”. Una independència que consideren una “peça clau de l’estat de dret”.

El text segueix la línia de les declaracions del president del CGPJ, Vicente Guilarte, que l’endemà del debat de la llei d’amnistia va criticar els “insults” que, a parer seu, van rebre el jutge instructor del cas Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, i el del cas Vólkhov, Joaquín Aguirre. “Que ens deixin en pau i no qüestionin la imparcialitat dels integrants del poder judicial que actuen guiats pel principi de legalitat”, va dir. “Allò que no els agradi s’haurà de combatre per mitjà del sistema de recursos i d’instàncies superiors, que és l’arquitectura bàsica que inspira un estat de dret i que permet als que ens insulten ocupar la tribuna que utilitzen desviadament per qüestionar el poder judicial des de l’insult”, va afegir.

En el debat sobre l’amnistia, partits com ERC, Junts, Podem i Sumar van llançar retrets contra la judicatura, en un moment marcat per les darreres novetats dels casos Vólkhov i Tsunami Democràtic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor