09.11.2023 - 22:20
|
Actualització: 09.11.2023 - 22:45
La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha criticat durament l’acord Junts-PSOE en un comunicat, publicat després de la reunió extraordinària d’aquesta tarda, en què ha expressat “oposició frontal” a la creació de comissions parlamentàries per a detectar casos de lawfare, tal com consta en l’acord a què han arribat avui Junts i el PSOE. Al text, l’òrgan ha avançat que actuarà “pels canals establerts legalment” contra la proposta i ha titllat d’inadmissibles, “tant semànticament com substantivament”, les referències a la lawfare en l’acord.
📄 Comunicado de la Comisión Permanente en relación con las referencias al 'lawfare' contenidas en el acuerdo suscrito hoy por el PSOE y Junts pic.twitter.com/I7yN1jUnXP
— Poder Judicial (@PoderJudicialEs) November 9, 2023
“Arran de l’anunci de l’eventual constitució de comissions parlamentàries de recerca que puguin arribar a determinar allò que ambiguament es denominen ‘responsabilitats’ derivades, precisament, de situacions de lawfare, ens fem ressò i compartim el rebuig frontal a aquestes iniciatives, en línia amb allò que ja han manifestat la totalitat de les associacions judicials”, han escrit.
I afegeixen: “Aquest rebuig es funda, de manera molt justificada, en l’evidència que això implica potencialment sotmetre a revisió parlamentària decisions emmarcades en l’exclusivitat de l’àmbit competencial dels nostres tribunals.” Pel CGPJ són unes decisions que s’avenen plenament amb la legalitat d’aleshores.
Per tot això, diu: “La iniciativa implicaria una inadmissible ingerència en la independència judicial i un atemptat flagrant contra la separació de poders. La continuïtat d’aquesta iniciativa parlamentària, si s’arriba a materialitzar, determinaria la nostra més frontal oposició a través dels canals legalment establerts.”
“Suport real” als jutges
Alhora, la comissió permanent ha expressat el “suport real i no merament nominal a tots els òrgans del poder judicial en ocasió de les futures actuacions que puguin dur a terme en el marc de la legalitat a cada moment vigent, que és la garantia última dels drets i llibertats de tots els ciutadans”.
La declaració ha estat aprovada amb cinc vots a favor –els del president interí del CGPJ, Vicente Guilarte, les vocals conservadores Ángeles Carmona i Carmen Llombart i les vocals progressistes Roser Bach i Mar Cabrejas– i amb el vot en contra de la vocal progressista Pilar Sepúlveda. El text ha estat remès als deu vocals restants perquè, si ho volen, s’hi adhereixin.
Cal recordar que dilluns el CGPJ ja va pronunciar-se dilluns sobre l’amnistia, tot advertint que –si finalment s’aprova una llei en aquest sentit– significaria l’abolició de l’estat de dret. Guilarte va votar en blanc a l’hora d’aprovar la declaració, perquè la va considerar prematura, atès que la llei encara no havia estat presentada.