El CGPJ aprova per unanimitat el dictamen crític amb la llei trans perquè diu que discrimina les dones no transsexuals

  • L'informe, que no és vinculant, esmena aspectes troncals de l'avantprojecte elaborat pel Ministeri d'Igualtat espanyol

VilaWeb

ACN

20.04.2022 - 13:50
Actualització: 20.04.2022 - 15:46

El Consell General del Poder Judicial espanyol (CGPJ) ha aprovat per unanimitat un dictamen que considera que l’avantprojecte de la llei trans que ha elaborat el Ministeri d’Igualtat espanyol contradiu el dret fonamental a la igualtat. El text, que és preceptiu però no vinculant, afirma que algunes disposicions propicien l’efecte no desitjat de generar situacions de discriminació positiva i, per tant, de discriminació indirecta de les persones no previstes en l’àmbit d’aplicació de la llei, “especialment significativa pel que fa a les dones no transsexuals”.

El text ha estat elaborat pels vocals Ángeles Carmona, Clara Martínea de Careaga i Wenceslao Olea, i presenta dubtes sobre el fet que una llei de caràcter integral i transversal sigui l’eina “adequada, necessària i proporcionada” per a protegir les persones trans i LGTBI.

Entre més, diu que l’ús reiterat d’aquesta tècnica dota d’un règim privilegiat de protecció determinats col·lectius “amb detriment notable del dret a la igualtat i del principi de seguretat jurídica”. Per exemple, considera indispensable introduir les cauteles necessàries per a evitar que la pràctica d’activitats esportives “impliqui la discriminació de dones esportistes no transsexuals”, atesa la realitat de la “diferència de les condicions físiques existents i la superioritat física de la dona transsexual davant de la qui no ho és”.

En l’àmbit de la seguretat jurídica, el dictamen recomana a l’executiu espanyol que concreti aspectes de la norma tan essencials com els referits a les conseqüències en el matrimoni derivats de la transsexualitat, la fixació de l’estat civil o la clarificació de drets després de la reversió de la menció del sexe al registre civil després d’una modificació anterior.

El dictamen del CGPJ també mostra discrepàncies amb l’extrem de l’esborrany de la llei que permet als menors entre 14 i 16 anys de canviar el sexe al registre civil tan sols amb l’assistència dels seus representants legals. Segons el CGPJ això no compleix el principi de protecció especial dels menors d’edat, especialment en casos en què els joves no tinguin un grau suficient de maduresa o la situació de transsexualitat dels quals no estigui estabilitzada.

Aquestes dues condicions sí que s’exigeixen, a l’esborrany, als menors entre 12 i 14 anys que vulguin canviar de sexe al registre civil, i el CGPJ considera que també s’haurien d’exigir als menors de 14 a 16 anys.

A banda, els jutges opinen que la llei ha de regular millor la previsió segons la qual la inscripció registral del canvi de sexe no modifica el règim jurídic que prèviament fos aplicable a la persona. I posen com a exemple que el registre de canvi de sexe no pot alterar el règim de protecció que dispensa la llei a les víctimes de violència de gènere, de tal manera que la persona que canviï de sexe pugui evitar-lo.

L’avantprojecte, segons que esmenta el dictamen, tampoc no resol les conseqüències derivades de la regla general segons la qual la persona podrà exercir tots els drets inherents a la nova condició després de la inscripció registral del canvi de sexe.

Irene Montero diu que manté el full de ruta de la llei

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que el govern espanyol manté el full de ruta de la llei trans tot i el dictamen. “Cap sorpresa. El nostre full de ruta és clar: Tramitar amb urgència aquesta llei perquè arribi al Congrés en aquest període de sessions”, ha afirmat Montero en una piulada a Twitter. La titular d’Igualtat ha garantit que els drets de les persones trans i LGTBI seran llei. Ha criticat que l’informe del CGPJ, que és preceptiu però no vinculant, arribi amb tres mesos de retard.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor