Les cerveses artesanes que s’han de conèixer

  • Per als amants de la cervesa artesana, un llistat d'algunes de les més populars dels Països Catalans

VilaWeb
Clàudia Arqués
26.03.2016 - 22:00
Actualització: 28.03.2016 - 18:56

El món de les cerveses artesanes està en auge. Darrerament hi ha cada vegada més festivals, trobades i certàmens on aquestes i els seus mestres cervesers en són protagonistes. Les cerveseries artesanes van néixer als anys setanta al Regne Unit, però ràpidament es van estendre per altres països, buscant una alternativa a la cervesa industrial, una beguda amb ingredients naturals, feta amb passió des de la vocació. A continuació us presentem algunes de les cerveses artesanes produïdes arreu dels Països Catalans.

ILLES BALEARS

cervesa illa

Cervesa Illa
Aquesta és la primera cervesa artesana elaborada a les Illes. Fabricada a Menorca, però amb civada ja maltejada procedent l’Alemanya, la cervesa Illa és el projecte ‘anticrisi’ de cinc amics que, quan van començar a vendre -al juliol del 2010-, no donaven l’abast. Poc després van començar a distribuir a Barcelona.
Ací podeu consultar on trobar la cervesa Illa.

 Sullerica
Al mes de maig, els tarongers inunden d’aroma tota la vall de Sóller; és d’aquí d’on va sortir aquesta cervesa amb flor de taronger. Guillem Coll va començar a produir-ne a petita escala, per a consum propi, d’amics i familiars. Després de veure la bona acollida que tenia entre aquests, va decidir compartir aquella cervesa tan especial, diferent i que marida amb una gran quantitat de plats. Una cervesa amb tant de la vall dels tarongers no es podia dir d’una altra manera. ‘Sullerica, sa cervesa de Sóller’.
Ací podeu consultar on trobar la cervesa Sullerica. 

Beer Lovers
Una microcerveseria al centre d’Alcúdia, a la casa que des de fa més de tres-cents anys és dels avantpassats dels productors; una gent treballadora que vivia del camp. Beer Lovers vol mantenir aquest esperit amb una arquitectura molt respectuosa amb l’entorn i la història de la casa, alhora que produeix, amb la més innovadora tecnologia, cervesa artesana al nord de Mallorca.
Aquests són els punts de venda de la cervesa Beer Lovers.

CATALUNYA

cervesa montseny

Cervesa del Montseny
La Cervesa del Montseny va néixer l’any 2007 amb la voluntat d’oferir al públic un producte artesà i de qualitat. Amb més d’una desena de productes, ha estat declarada la Millor Cervesera de l’Any en el darrer certamen del Barcelona Beer Festival. A Vilaweb vam entrevistar Jordi Llebaria, el seu mestre cerveser.
En aquest mapa podreu trobar els locals que disposen d’aixeta de Cervesa del Montseny. 

Cervesa Estelada
El 23 d’abril de l’any 2013 va néixer aquesta peculiar marca, per aconseguir ser més que una cervesa, perquè el simple acte de prendre una beguda refrescant es convertís en un gest carregat de simbolisme. El 50% dels seus beneficis són donats a organismes i entitats que defensin la llengua, la cultura i la llibertat del poble català. Actualment col·laboren amb els projectes ‘La Flama del Canigó’ d’Òmnium, i ‘Parelles Lingüístiques’ i ’Etiquetatge en Català’ de Plataforma per la Llengua.

Rosita 
Conta la llegenda que després que el seu negoci fracassés, els pares de la Rosita -un empresari i una costurera tarragonins-, van marxar a Cuba a provar fortuna. Poc més se’n sap del que va passar allí, però el que està clar és que, uns anys més tard, van tornar a Tarragona amb una cervesa que no podia dur altre nom que el de la seva filla, Rosita. Les 20.000 primeres unitats van ser produïdes a la Catalunya Nord, però es van vendre en unes poques setmanes superant, de molt, les expectatives dels propietaris. Ara la cervesa es fabrica a Tarragona, per poder satisfer la demanda.
En aquests llocs trobareu cervesa Rosita. 

PAÍS VALENCIÀ

althaia

Althaia Artesana
Althaia Artesana neix a la Marina Baixa, al Mediterrani. La producció íntegra de tot el procés es troba al poble d’Altea, des de la mòlta del gra a la maduració final. Després de molts anys elaborant cervesa per a consum propi, Jorge Sánchez va decidir tirar endavant el seu somni i elaborar una cervesa artesana d’alta qualitat. Durant tot aquest temps ha estat cercant la recepta perfecta: una cervesa en equilibri, mediterrània i en matrimoni amb el sol, la mar i la gastronomia locals.
Voleu saber on degustar aquesta cervesa? Ací ho trobareu. 

La Socarrada
La inquietud de dos amics de Xàtiva els va dur, el juliol del 2010, a plantejar-se la idea de produir una cervesa amb marca pròpia, però molt relacionada amb la seva comarca. Volien un producte autòcton que cridés l’atenció als futurs consumidors: ‘hem de crear una cervesa que siga boníssima, que siga mel de romer’. Aquesta típica frase valenciana els va donar la idea de crear una cervesa amb romer i mel de romer. De fet, aquesta planta és autòctona de la zona mediterrània i és molt utilitzada com espècia i també per donar aroma a la paella valenciana. Així neix ‘La Socarrada’, que pren el seu nom del gentilici popular dels veïns de Xàtiva, els socarrats.

Oripell
La cervesa Oripell neix a Elx l’any 2013, fruit de l’esperit aventurer de vuit amics que van passar d’elaborar cervesa casolana (el que en anglès és conegut com a ‘homebrewing’), a posar a la venda una cervesa artesana i de qualitat. Per diferenciar-se de les cerveses ja existents, Oripell utilitza tres cereals per elaborar la cervesa: la civada com a ingredient principal, una part d’avena i una altra de blat. El nom de la cervesa fa honor al Misteri d’Elx o La Festa, una obra declarada Patrimoni Cultural per la UNESCO, que es representa cada any a la Basílica de Santa Maria d’Elx.
Consulteu ací els punts de venda de la cervesa Oripell.

CATALUNYA NORD

Bear_brewery_Pale_Ale

La Brasserie de l’Ours
Situada a Prats de Molló, aquesta cerveseria és regida per una parella anglesa -Kevin i Cathy- que viuen allà des del 2003. L’any 2012, però, la parella va decidir que el que faltava al seu poble era una bona cervesa artesana, amb aigua dels Pirineus. Així doncs, van posar fil a l’agulla i a dia d’avui són una de les cerveseries artesanes més destacades de la Catalunya Nord.
Si voleu tastar aquesta cervesa, aquí trobareu les botiques on la venen.

Cap d’Ona
Aquesta cervesera es troba a Argelers de la Marenda (Rosselló) i produeix una cervesa que ells mateixos anomenen ‘Cervesa de Catalunya’. Gregor Engler i Élodie Pujol de Ceret la van obrir l’any 1998, i ja de bon començament etiquetaven les seves cerveses en català, posant per davant l’arrelament del producte al territori i la identitat de la Catalunya Nord. Avui dia produeixen una desena de varietats, entre les quals podem trobar la ‘Rossa a la mel dels Pirineus’ o la ‘Blanca de les Garrigues al romaní’.
Ací podeu consultar on trobar aquesta beguda. 

L’Alzina
Cervesa artesana de Bulaternera que, des de l’any 2009 intenta recuperar la tradició cervesera de fa milers d’anys, per oferir una beguda que connecti amb les seves arrels. Actualment produeixen quatre varietats de cervesa: ‘La cargol’ (rossa), ‘L’encantada’ (blanca), ‘La trabucaire’ (ambre) i ‘La bruixa’ (negra).

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor