10.10.2017 - 10:50
|
Actualització: 10.10.2017 - 10:52
L’Ajuntament de Cervera comença els tràmits per canviar el nom del carrer Duc d’Ahumada, que el maig del 1834 va fundar el cos policíac espanyol de la Guàrdia Civil. Aquesta decisió es va aprovar ahir en ple municipal, com a rebuig a la violència exercida pels agents espanyols el primer d’octubre, amb dotze vots a favor i una abstenció, la del PSC. El ple del consistori també va acordar de tornar a demanar a la Casa Reial espanyola que renunciï al títol de comte de Cervera.
La intenció del consistori de canviar els noms dels carrers vinculats amb el feixisme, però, ve de lluny. El mes d’abril, el batlle de la ciutat, Ramon Royes, va anunciar que el govern municipal havia encarregat un estudi al Museu comarcal de Cervera dels noms de les places i carrers associats amb règims dictatorials, tal com va informar el diari El Punt Avui. ‘Si tenim constància que hi ha noms lligats a dictadures, els traurem,’ va assenyalar el batlle. Quant al canvi de nom, Royes va dir, a títol personal, que li agradaria substituir-los per un carrer dedicat ‘a la tolerància, entesa com a reconeixement a la lluita pels drets dels homosexuals’, però va reconèixer el canvi de nom ‘no és senzill, perquè afecta l’adreça postal d’empreses i particulars.’
Els altres carrers i places que són al punt de mira són el carrer General Güell, nom que va adquirir després de la guerra del 36-39, durant el règim franquista, i la plaça de Pius XII, dedicada al sant pare que va estar al capdavant de l’església catòlica entre el 1939 i el 1958. Pius XII va mantenir el concordat amb l’Alemanya de Hitler i va afavorir les dictadures de Franco, d’António de Oliveira Salazar, a Portugal, i del general Juan Domingo Perón, a l’Argentina.