Cerberus, l’onada de calor extrema que farà enfilar la temperatura a nivells mai vists a Europa

  • Els dies vinents es multiplicaran les alertes per la calor i es preveu que se superin els 48,8 graus, la temperatura més alta mai registrada a Europa

VilaWeb
Alexandre Solano
13.07.2023 - 18:15
Actualització: 14.07.2023 - 07:34

Sembla que les temperatures s’han moderat una mica respecte de fa uns dies, però, segons les previsions de l’Agència Espacial Europea, això és solament una petita treva i les onades de calor tot just han començat. L’estat espanyol, el francès, Itàlia, Alemanya i Polònia s’enfronten a un anticicló, anomenat Cerberus, que les dues setmanes vinents portarà novament temperatures extremes.

Segons el Meteocat, hi haurà dos pics de calor al Principat, un durant el cap de setmana i un altre dimarts, més intens i similar al de començament d’aquesta setmana, quan en moltes ciutats es van superar els 40 graus.

Es preveu que les illes de Sardenya i Sicília arribin els dies vinents a 48 °C. Fins ara, la temperatura més alta mai registrada a Europa són els 48,8 °C de l’agost del 2021 a la localitat siciliana de Floridia, i aquests dies hi ha moltes possibilitats de superar-los.

El Ministeri de Salut italià ha emès una alerta vermella, que significa “risc de mort”, a vint-i-set ciutats, incloses Roma, Florença i Bolonya, i demà es pronostiquen temperatures entre 40 graus i 45 a la capital italiana.

El mapa mostra la temperatura de la superfície terrestre a Itàlia entre el 9 i el 10 de juliol, amb dades del radiòmetre de la missió Copernicus Sentinel-3. A ciutats com ara Roma i Nàpols es va superar els 45 °C i als vessants orientals de l’Etna, a Sicília, es van registrar temperatures per sobre dels 50 °C. I aquestes dades eren de les 11.30 del matí, de manera que és probable que augmentés durant el dia. En algunes zones d’Extremadura, a l’estat espanyol, la temperatura de la superfície terrestre va superar els 60 °C.

Per què fa tanta calor?

El sistema d’alta pressió, que travessa la Mediterrània procedent del Sàhara, ha rebut el nom de Cerberus per part de la Societat Meteorològica Italiana, en honor del gos de tres caps de la mitologia grega que guardava les portes de l’inframon. Aquest anticicló coincideix amb un augment de la temperatura creat per les emissions de gasos d’efecte hivernacle i l’aparició d’El Niño, un fenomen natural que té lloc quan les aigües de l’oceà Pacífic es tornen molt més càlides que no és habitual i crea una onada de calor que fa augmentar la temperatura global un grau o dos. L’agència de l’ONU ha advertit que hi ha un 90% de probabilitats que El Niño continuï fins a final d’any.

Les temperatures extremes a Europa van acompanyades de rècords a escala global. Dilluns, l’Organització Meteorològica Mundial va declarar que el planeta havia registrat els dies més calorosos de la seva història durant els primers dies de juliol. El mes de juny va ser el més calorós mai registrat, hi ha una temperatura de la mar sense precedents i un mínim històric de gel marí antàrtic.

A l’Àrtic, s’ha registrat ara la temperatura màxima rècord de 28,8 graus a Slettness Fyr, a l’extrem nord de Noruega. Això supera un rècord anterior del juliol de 1964, quan el termòmetre va arribar als 27,6 graus.

Segons un estudi publicat fa poc a Nature Medicine, més de seixanta mil persones van morir a causa de les onades de calor de l’estiu de l’any passat a tot Europa. Aquest estiu és probable que sigui pitjor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb