Centenars de morts: les dades reals del coronavirus a Catalunya abans del confinament

  • Les dades reals mostren la tendència a la baixa en casos i morts i s'evidencia que no hi ha hagut cap rebrot

Alexandre Solano
20.05.2020 - 21:50
Actualització: 21.05.2020 - 09:30
VilaWeb

El 14 de març, el govern espanyol declarava l’estat d’alarma i establia un període de confinament. Les dades oficials en aquell moment deien que a Catalunya tot just hi havia 8 morts per la Covid-19, tanmateix, noves dades del Departament de Salut revelen que la realitat era molt diferent, que el virus s’havia estès molt més que no s’havia dit.

El 14 de març ja hi havia 108 morts a Catalunya en total. Una setmana més tard, el 21 de març, el balanç era de 636 defuncions, però les dades d’aquell moment indicaven que n’hi havia 191. Cada dia es morien cent malalts de Covid-19.

Morts segons les noves dades i morts reportades als informes diaris del Departament de Salut.

Les dades que ha publicat ara el Departament de Salut mostren el nombre d’infectats i de morts segons la data en què es van produir i permeten de comparar-les amb les dades comunicades en aquell moment.

Més casos positius abans del confinament

En el nombre de casos registrats passa una cosa semblant: el coronavirus 2019 era més estès que no pensàvem fins ara. El 14 de març es va informar que en total hi havia 716 casos registrats, la majoria dels quals eren dels tres darrers dies (535); però en realitat ja n’hi havia 1.197.

Casos segons les noves dades i casos comunicats en els informes diaris del Departament de Salut.

La situació era, per tant, incontrolable el 14 de març; hi havia molts infectats i van continuar augmentant els dies següents. El govern espanyol va actuar tard i això es pot demostrar si observem quan hi va haver el primer cas en algunes regions sanitàries. A la regió de l’Alt Pirineu i Aran, el primer cas és del 12 de març; a les Terres de l’Ebre, del dia 11; al Camp de Tarragona, del 7; i a Lleida, del 6. Per tant, amb un confinament una setmana o deu dies abans –quan realment ja s’havien detectat desenes d’infectats–, molt possiblement més de mig Catalunya hauria quedat lliure de coronavirus.

L’evolució real dels casos i de les morts

Les noves dades mostren molt més clarament l’evolució dels casos i de les morts, fet que ens permet de veure quan hi hagué el pic de l’epidèmia i si s’ha observat cap rebrot les setmanes següents.

Evolució dels morts segons les noves dades i segones les morts comunicades en els informes diaris del Departament de Salut.

El pic de defuncions va ser el 30 de març, amb 402 morts en un dia. D’ençà d’aquell dia, hi ha un descens continu i constant fins avui. Abans-d’ahir, el dia 19 de maig, es va informar que hi havia hagut 37 morts, però en realitat n’hi havia hagut 6.

Les dades que s’han comunicat dia a dia mostraven canvis que no eren reals. No hi ha hagut cap repunt pronunciat, malgrat que alguns dies es comunicaven augments importants de morts.

Cal tenir present que el dia 15 d’abril va haver-hi un canvi en la manera de comunicar les dades i es van començar a incloure les morts per la Covid-19 en espais altres que els hospitals, com ara residències i domicilis.

Evolució dels casos segons les noves dades i segones les morts comunicades als informes diaris del Departament de Salut.Si observem l’evolució dels casos, encara es palesa més que cada vegada hi ha menys persones que s’encomanen la malaltia. El 26 de març va haver-hi el pic més alt, amb 2.400 nous positius, i abans-d’ahir ja n’hi havia molts menys, 52 casos, una xifra semblant a la del 10 de març, quatre dies abans de començar el confinament.

D’acord amb les dades reals que s’han publicat ara, hi ha un descens del nombre d’infectats durant el cap de setmana, quan alguns laboratoris poden estar tancats, i un augment durant la setmana. Tot amb tot, la tendència a la baixa és molt evident i de setmana en setmana hi ha menys casos. Els pics que s’han comunicat diversos dies, com els 2.830 d’abans-d’ahir, són acumulacions de dades, però mai no s’observa cap rebrot ni cap canvi de tendència.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor