Centenars de detinguts en manifestacions contra la llei de ciutadania de l’Índia

  • Les autoritats bloquen internet en diverses zones de la capital i la policia talla carreteres per impedir l'arribada de manifestants

VilaWeb

Text

Alexandre Solano

19.12.2019 - 15:20

La policia de l’Índia ha detingut centenars de persones en les protestes contra la polèmica llei de ciutadania que s’han portat a terme com a mínim en deu estats. Tot i les restriccions per tractar d’impedir les manifestacions, milers de persones han desafiat les ordres governamentals.

A la capital, Nova Delhi, centenars de manifestants han estat detinguts per haver incomplert la Llei 144, que prohibeix reunions de més de quatre persones sense l’autorització del govern. Per evitar les protestes, les autoritats han tancat la frontera de Delhi amb l’estat d’Haryana per evitar l’arribada d’autobusos plens de manifestants que es volien adherir a les mobilitzacions. Fins i tot, han blocat els serveis de veu i dades d’internet, igual que la missatgeria SMS en diversos punts de la ciutat, inclòs en el barri on tenen la seu molts diaris.

Entre els detinguts hi ha D RajaSitaram Yechury, Nilotpal Basu, Brinda Karat i Ajay Maken Sandeep Dikshit i activistes com Yogendra Yadav o Umar Jalid.

Una llei de ciutadania que ha encès el país

Les protestes es porten a terme d’ençà de fa una setmana i van començar a l’estat d’Assam, al nord-est de l’Índia, on hi ha una gran diversitat ètnica i religiosa. Les mobilitzacion han portat a enfrontaments violents, els quals s’han estès a tot el país, amb proclames contra el primer ministre Narendra Modi, a qui acusen d’haver aprovat una llei ‘antimusulmana i anticonstitucional’.

La llei de ciutadania estableix que els migrants d’Afganistan, Bangla Desh i Paquistan de minories religioses com els sikhs, els cristians o els hindús, els quals hagin arribat a l’Índia abans del 2015, tinguin dret a la ciutadania índia.

Els opositors denuncien que aquesta llei contradiu la laïcitat constitucional i que té un clar tarannà antimusulmà. Els musulmans representen el 14% de la població i aquesta norma coincideix amb el fet que el govern va decidir de retirar l’estatut d’autonomia del Caixmir, una regió musulmana en disputa amb el Paquistan.

El 22 de gener el Tribunal Suprem ha fixat una vista on s’estudiaran les demanades en contra d’aquesta llei.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor