07.08.2020 - 16:16
Centenars de veïns de Terrassa han acudit aquest matí a fer-se la prova PCR, responent així a la crida feta per les autoritats sanitàries per detectar ciutadans amb covid-19 que siguin asimptomàtics. El cribratge se centra en els veïns dels CAP Rambla i Terrassa Nord, dos sectors on els últims dies ha crescut especialment la incidència de la malaltia.
Les proves s’adrecen a persones d’entre 15 i 45 anys, ja que són les que tenen més relacions socials. Fins les 12.00, s’havien fet 265 proves. Segons l’Ajuntament de Terrassa i el Departament de Salut, des de principis de mes al conjunt de la ciutat hi ha una mitjana de 32 nous positius de covid cada dia. ‘La situació no és alarmant, però sí que ens preocupa’, ha dit el batlle, Jordi Ballart.
La gerent de la regió sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran, ha explicat que els resultats obtinguts amb el cribratge massiu d’aquests dies a Terrassa permetran avaluar l’extensió de la pandèmia. Així es podrà valorar si la ciutat entra o no en fase 3 i, per tant, si s’hauria d’incloure en el perímetre de mesures restrictives de Barcelona i la seva àrea metropolitana més immediata.
‘L’objectiu de la intervenció comunitària és veure si podem frenar la transmissió’, ha insistit Aran, que ha demanat cautela i paciència, ja que s’espera que els resultats i les mesures que se’n derivaran no es podran posar sobre la taula fins d’aquí set dies aproximadament. Al mateix temps, ha avançat que previsiblement els tests massius de Terrassa faran augmentar la incidència de la covid –creixeran el nombre de positius– però alhora baixarà el percentatge de PCRs positius a la ciutat en proporció al global de proves fetes.
L’objectiu de Salut és passar de l’actual 7% a situar-se per sota del 5%. ‘Això seria garantia de que estem detectant tots els casos asimptomàtics’, ha dit Aran. La doctora també ha remarcat que el cribratge massiu pretén sensibilitzar la població, i ha demanat no abaixar la guàrdia encara que els veïns obtinguin un resultat negatiu amb la prova d’aquests dies. ‘La PCR negativa no dóna garanties de què la malaltia no es pugui reproduir en catorze dies’, ha comentat, tot demanant ‘autoresponsabilitat’ a la ciutadania quan s’hagi estat en contacte amb algú positiu.
D’altra banda, Aran ha lloat l’esforç logístic per fer els tests fins dilluns a Terrassa, així com els que també s’han desplegat a Sabadell i Ripollet, i ha recordat que ara el pes del seguiment de la pandèmia està recaient en els centres d’atenció primària. En aquest sentit, ha detallat que el 90% dels casos de covid-19 s’estan detectant i tractant a través dels CAP, mentre que a l’inici de la pandèmia el pes va centrar-se en els hospitals, que van triplicar la seva capacitat.
Pel que fa a la resta de cribratges massius del Vallès iniciats aquesta setmana, ahir al vespre s’havien fet 798 PCR a Sabadell –437 a la plaça Picasso i 361 a la plaça Termes–, i a Ripollet s’havia arribat a les 665 proves. D’aquestes, 530 havien estat a l’espai sanitari mòbil i 135 s’havien fet a través del porta a porta. Salut calcula que, en conjunt, als tres municipis es faran 9.000 PCR quan acabi la campanya.