19.12.2015 - 02:00
La tòfona de Centelles és un dels productes estrella de la cuina catalana i també de la internacional. La dificultat de trobar qualsevol varietat d’aquest fong en estat silvestre i l’escassetat fan que algunes de les varietats de tòfona s’arribin a pagar a tres mil euros el quilo. És per això que a les zones com a Centelles on n’hi ha per condicions de latitud, vegetació, sòl i clima, en fan bandera i promoció. Així va néixer la Fira de la Tòfona de Centelles, que avui i demà omplirà, un any més, el nucli antic del municipi.
A més de la venda de tòfones i de productes derivats, la fira vol acostar tot aquest món als visitants a través d’activitats i tallers. La carretera de Sant Feliu de Codines, davant l’institut, serà l’espai on es concentraran aquesta tarda els equips de gos i amo que participaran en el Concurs de Gossos Tofonaires. A cada parcel·la que se’ls assigni hi haurà amagada una tòfona que hauran de trobar entre les 16.00 i les 17.30.
Les activitats de la fira
Però el programa conté activitats per a tots els gustos, també pels més gurmets. Hi ha programada per aquest matí una sèrie de tallers de cuina amb els cuiners Oriol Rovira, del restaurant Els Casals amb una estrella Michelin, Ignasi Camps de Ca l’Ignasi i Josep Maria Morana, xef i professor de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. Durant tot el dia es podrà visitar a la Sala de Plens de l’Ajuntament una exposició per conèixer les diferents varietats de tòfona i s’hi projectarà el documental ‘El diamante negro de la cocina’. No hi faltaran les activitats infantils i familiars a la Plaça Major.
Pels que aquest vespre encara no n’hagin tingut prou, demà es pot començar el dia esmorzant una torrada amb tòfona al Passeig abans de fer una passejada per la fira, que tancarà demà al migdia. Durant els dos dies, però, tretze restaurants de Centelles oferiran menús especials elaborats amb tòfona per acabar de completar l’oferta gastronòmica de la fira.
La Fira posa l’accent sobre un dels productes autòctons de Centelles amb més història. Les primeres referències escrites que se’n tenen daten del segle XVII, però no va ser fins que els francesos es van interessar per aquest producte al segle XIX que va esdevenir un negoci. Des de llavors, la recerca del fong i la seva comercialització, a Centelles i pels voltants, no han deixat de créixer fins avui.