Centelles mostra una de les seves tradicions més preuades: la Fira de la Tòfona

  • El tresor negre de les millors cuines

VilaWeb

Redacció

19.12.2015 - 02:00

La tòfona de Centelles és un dels productes estrella de la cuina catalana i també de la internacional. La dificultat de trobar qualsevol varietat d’aquest fong en estat silvestre i l’escassetat fan que algunes de les varietats de tòfona s’arribin a pagar a tres mil euros el quilo. És per això que a les zones com a Centelles on n’hi ha per condicions de latitud, vegetació, sòl i clima, en fan bandera i promoció. Així va néixer la Fira de la Tòfona de Centelles, que avui i demà omplirà, un any més, el nucli antic del municipi.

A més de la venda de tòfones i de productes derivats, la fira vol acostar tot aquest món als visitants a través d’activitats i tallers. La carretera de Sant Feliu de Codines, davant l’institut, serà l’espai on es concentraran aquesta tarda els equips de gos i amo que participaran en el Concurs de Gossos Tofonaires. A cada parcel·la que se’ls assigni hi haurà amagada una tòfona que hauran de trobar entre les 16.00 i les 17.30.

Les activitats de la fira

Però el programa conté activitats per a tots els gustos, també pels més gurmets. Hi ha programada per aquest matí una sèrie de tallers de cuina amb els cuiners Oriol Rovira, del restaurant Els Casals amb una estrella Michelin, Ignasi Camps de Ca l’Ignasi i Josep Maria Morana, xef i professor de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. Durant tot el dia es podrà visitar a la Sala de Plens de l’Ajuntament una exposició per conèixer les diferents varietats de tòfona i s’hi projectarà el documental ‘El diamante negro de la cocina’. No hi faltaran les activitats infantils i familiars a la Plaça Major.

Pels que aquest vespre encara no n’hagin tingut prou, demà es pot començar el dia esmorzant una torrada amb tòfona al Passeig abans de fer una passejada per la fira, que tancarà demà al migdia. Durant els dos dies, però, tretze restaurants de Centelles oferiran menús especials elaborats amb tòfona per acabar de completar l’oferta gastronòmica de la fira.

La Fira posa l’accent sobre un dels productes autòctons de Centelles amb més història. Les primeres referències escrites que se’n tenen daten del segle XVII, però no va ser fins que els francesos es van interessar per aquest producte al segle XIX que va esdevenir un negoci. Des de llavors, la recerca del fong i la seva comercialització, a Centelles i pels voltants, no han deixat de créixer fins avui.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2526272829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345
dldtdcdjdvdsdg
2526272829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345
Fer-me'n subscriptor