23.11.2017 - 22:27
|
Actualització: 24.11.2017 - 09:12
Cent nou catedràtics de dret penal d’universitats de tot l’estat espanyol han refusat amb un manifest les acusacions de rebel·lió i sedició contra el govern, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Asseguren que les acusacions de la fiscalia i de l’Audiència espanyola han causat ‘repulsió’ i ‘preocupació’ en el món jurídic espanyol.
Els signants del manifest consideren que el conflicte català és ‘la crisi política més greu’ que s’ha viscut a l’estat espanyol des del cop d’estat del 1981.Els juristes afirmen que de la conducta de diversos integrants del parlament i del govern se’n pot desprendre la comissió de ‘múltiples delictes’, però afegeixen que l’exigència de responsabilitats s’ha de fer amb observança estricta de les lleis penals i processals. Per això consideren ‘greument equivocat’ tractar els fets que s’investiguen com un delicte de rebel·lió, perquè no hi ha hagut violència.
Tampoc no consideren que hi hagi hagut delicte de sedició, perquè en cap moment no s’ha aportat cap indici que els encausats hagin induït, provocat o protagonitzat cap alçament tumultuari. Així mateix, recorden que l’Audiència espanyola no és competent i que els fets s’haurien de jutjar a l’Audiència de Barcelona.
Sobre la magistrada Carmen Lamela, responsable de l’empresonament dels consellers i de Sànchez i Cuixart, diuen que l’argumentació que fa ‘constitueix una manipulació poques vegades vista en l’àmbit forense’. Denuncien la desproporcionalitat de Lamela a l’hora de fixar les dates de declaració i els empresonaments preventius.