02.03.2023 - 17:24
|
Actualització: 02.03.2023 - 17:25
El Museu de Ciències Naturals de Granollers (Vallès Oriental) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) cerquen almenys cent cinquanta persones voluntàries per a fer seguiment dels mamífers salvatges de Catalunya.
Es confirma la presència estable d’un llop al Moianès: es creu que torna a Catalunya
Amb l’objectiu de crear el primer ‘Atles dels mamífers de Catalunya’, aquest segon any de seguiment, els voluntaris hauran de cobrir principalment zones del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Catalunya central, Ponent, l’Alt Pirineu, Aran, l’Empordà o el Prepirineu central. Durant el 2022, un primer grup de voluntaris van obtenir dades que han permès de millorar les metodologies de detecció d’aquests mamífers: càmeres de fototrampeig, recórrer transsectes, apuntar rastres i animals vistos, recollir pèls i excrements i gravar els ultrasons de les ratapinyades.
Les primeres dades, que segons el CREAF corresponen aproximadament al 20% del territori català, mostren que el porc senglar i la guineu són les espècies que més s’han detectat, seguit de la fagina i el teixó mentre la cabra salvatge, la llebre i el coipú, una espècie invasora, són les que menys han aparegut.
Dels mamífers més petits, com rosegadors i musaranyes, els primers resultats són encara més preliminars perquè el mètode per identificar-los passa per l’anàlisi de pèls al laboratori, igual que amb les ratapinyades perquè encara cal analitzar la forma i la freqüència de la majoria dels enregistraments.
L’Atles mantindrà oberta aquesta crida a persones voluntàries fins al 5 de març, per començar els mostrejos a principis de primavera. Per al projecte es dividirà Catalunya en una quadrícula de 386 quadrats de 10×10 quilòmetres i cada persona voluntària serà responsable d’un quadrat, tot i que només haurà de mostrar tres quadrats més petits (d’1×1 km) corresponents a tres tipus d’hàbitats: forestal, obert i de ribera.