26.01.2018 - 09:05
|
Actualització: 26.01.2018 - 09:54
En Daniel Bellò i l’Omaira Beltrán són el Director i la Cap de Recerca de Mitologia Americana del Centre d’Estudis Mitològics de Catalunya. En la mesura que avança l’entrevista, m’adono com van despullant els tòpics que havia adquirit durant anys sobre aquest camp d’estudi. Lluny de ser un món paral·lel i llunyà al nostre, pot explicar festes, comportaments i tradicions que marquen el nostre dia a dia. Manifestacions tan nostrades com ara la sardana o fer cagar el tió, m’expliquen, tenen un origen pagà molt anterior al cristianisme.
En una entrada recent a la pàgina del Centre d’Estudis Mitològics de Catalunya documentàveu 167 personatges principals de la mitologia catalana. Som una terra fèrtil, mitològicament parlant?
Daniel Bellò. Penseu que la mitologia és un món ampli. Només a Egipte, per exemple, hi ha registrada l’existència de més de mil déus. I a Catalunya tampoc ens quedem enrere en personatges mitològics. Aquesta llista que esmentaves només inclou els personatges principals, els més coneguts, però n’hi ha molts més. Molts van ser convertits en sants pel catolicisme. Catalunya té una gran riquesa mitològica, comparable a qualsevol altra nació del món. Ara bé, sí que és cert que molt d’aquest material es troba latent. Tenim oblidada bona part de la nostra mitologia, però afortunadament encara som a temps de redescobrir-la. Hem d’agrair la feina de persones que han treballat, com és el cas de Joan Amades, per recuperar-la de l’oblit.
Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu fent clic aquí