20.03.2025 - 22:40
|
Actualització: 20.03.2025 - 22:42
El Congrés de Cultura Catalana ha celebrat el cinquantè aniversari en un homenatge al Saló del Tinell de Barcelona. L’acte ha reivindicat el llegat d’una iniciativa que fa mig segle va repensar la identitat catalana després de la dictadura franquista. Alhora, ha instat a obrir “una nova etapa de reflexió col·lectiva” sobre els reptes culturals, socials i nacionals del present i del futur del país.
El Congrés de Cultura Catalana, que es va celebrar entre el 1975 i el 1977, va ser una mobilització popular per a posar les bases del model cultural i polític que es pretenia de construir després de la mort de Franco. Es va posar sobre la taula, com no s’havia fet mai, un discurs per a reimaginar, redefinir i modernitzar la cultura del catalanisme. No se’n limitava pas l’abast al Principat, sinó que explícitament tenia per àmbit tots els Països Catalans, amb activitats i presència del País Valencià a Catalunya Nord i d’Andorra a les Illes.
Enguany, és una de les commemoracions oficials reconegudes per la Generalitat de Catalunya del 2025. L’any de commemoració inclou una exposició al Palau Robert i proposa l’inici d’un nou congrés participatiu per “reflexionar i debatre”.

L’acte ha estat conduït per la periodista valenciana Violeta Tena i ha començat amb la veu de la cantant mallorquina Maria Hein, que ha interpretat la cançó “Alenar”, de Maria del Mar Bonet.
Posteriorment, el president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, Agustí Alcoberro, ha recordat que el Congrés del 1975 va impulsar un “canvi cultural com a motor d’una voluntat de canvi polític i social en un context de recuperació democràtica”.
L’acte també ha homenatjat figures clau d’aquell esdeveniment, representades a l’escenari amb una intervenció enregistrada d’Eliseu Climent i la participació de Rafael Ribó, Anna Balletbò i Magda Oranich, que ha reivindicat el llegat de les dones que van formar part del congrés.
En el marc de l’homenatge, Esteve Plantada, director del Nou Congrés de Cultura Catalana, ha reivindicat aquest àmbit de nova creació com un espai de reflexió col·lectiva “divers, transversal i inclusiu”. El cartell de l’esdeveniment és una creació dels artistes Frederic Amat i Perejaume. “Des de l’històric Congrés de Cultura Catalana, el país ha canviat molt. Ara som en un context de crisi global en què necessitem, més que mai, reflexionar a fons sobre qui som i qui volem ser. Per això, proposem un projecte ambiciós i de progrés, una gran àgora arreu dels Països Catalans per buscar aquestes respostes”, ha dit Plantada.
Amb aquesta mirada posada en el futur, els impulsors de l’esdeveniment volen crear “un espai de trobada i debat, on es generin nous horitzons i lideratges per construir un full de ruta compartit per als pròxims cinquanta anys”, davant de reptes com la crisi climàtica, la diversitat social, la preservació lingüística, el model educatiu o el rol de la cultura en la construcció d’un “futur compartit”.