Sospiten que el govern espanyol desvia 1.300 milions de formació a reduir el dèficit

  • La patronal denuncia que el govern espanyol obvia les 'reiterades sentències' del TC que indiquen que la quota que es paga a les nòmines és 'finalista'

VilaWeb

ACN

17.02.2017 - 16:02
Actualització: 17.02.2017 - 19:37

La patronal Cecot, conjuntament amb altres organitzacions empresarials i CCOO, sospita que el govern espanyol va desviar, durant el període 2014-2016, més de 1.300 milions d’euros procedents del 0,7% de la base de cotització de les nòmines destinades a fer cursos de formació a persones ocupades i els va destinar a ‘reduir el dèficit públic’. Així ho denuncia la patronal vallesana en un comunicat, on recorda que el Tribunal Constitucional ha afirmat, en ‘reiterades sentències’, que els recursos procedents d’aquestes quotes que es paguen en les nòmines tenen caràcter ‘finalista’ i són subjectes al principi de caixa única; per tant, s’han de destinar exclusivament a plans de formació per a treballadors ocupats.

La Cecot denuncia aquestes pràctiques des de l’exercici del 2012. Diu que des d’aleshores, el govern espanyol de Mariano Rajoy no ha destinat tots els recursos de la quota a formació ocupacional i en diverses ocasions els ha desviat a cobrir prestacions o bé programes de formació però de treballadors desocupats, la qual cosa tampoc no és procedent perquè aquests fons són per als ocupats.

Recorda que en l’exercici del 2013, dels 1.860 milions d’euros que el govern espanyol va recaptar del 0,7% de les nòmines, 1.059 milions (un 57%) es va destinar a unes altres finalitats, diferents a les assignades per la legislació vigent.

En aquell moment, març del 2016, el Síndic de Greuges va derivar la denúncia de la Cecot, que tenia l’adhesió d’una desena d’organitzacions empresarials i de CCOO, a la defensora del poble espanyola, perquè va considerar que era una qüestió d’àmbit estatal.

El Ministeri d’Ocupació espanyol va reconèixer a mitjan de l’any passat aquesta pràctica i va explicar que a partir del 2015 s’hi havia aplicat una correcció. La Cecot, en base a la documentació requerida, considera que l’explicació del ministeri ‘és insuficient i improcedent’ i per això insisteix a la defensora del poble que mantingui la investigació fins que s’esbrini on han anat a parar els fons no executats per a cursos de formació ocupacional.

La Cecot i la resta d’agents socials que s’han adherit a la denúncia diuen que els romanents de crèdit destinats a la formació el 2016 són d’uns 530 milions d’euros, els quals, afegits als romanents de 2015 i 2014, suma una xifra de més de 1.300 milions d’euros de romanent entre el 2014 i el 2016 que no s’han executat.

Els agents socials entenen que la quota no és un tribut previst com a tal en la Llei general tributària, ni un ingrés de les administracions o els seus organismes autònoms tendents a sufragar les seves despeses de caràcter general. En aquest sentit, els agents socials han tornat a enviar un escrit a la defensora del poble espanyola, per recordar que aquesta quota està vinculada a la relació laboral i el fet que es gestioni des del Servei Públic d’Ocupació Estatal ‘no vol dir que constitueixi un ingrés desafectat aplicable a qualsevol altre cosa, ni a cobrir les despeses generals d’aquest organisme’.

Finalment, avisen que si el govern espanyol ‘no garanteix l’ús dels fons que generen les empreses, si no permet que els representants dels que generen aquest fons per a la formació participin de la planificació, control, seguiment i evolució’ es plantejaran d’eliminar aquestes quotes, segons Antoni Abad, president de la Cecot.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor