18.07.2016 - 22:14
Assegura que existeixen precedents perquè CDC compti amb grup i descarta demanar prestats diputats al PP ni a cap altre partit
MADRID, 18 (EUROPA PRESS)
CDC ha decidit que proposarà al seu portaveu, Francesc Homs, com a candidat a presidir el Congrés i per tant no donarà suport a cap dels altres aspirants al lloc: Ana Pastor (PP més Ciutadans), Patxi López (PSOE) i Xavier Domenech (Units Podem). Això sí, no han volgut aclarir què faran en la segona votació, quan només hi hagi dos candidats en competició.
Així ho ha anunciat aquest dilluns el líder de CDC al Congrés, Francesc Homs, en una roda de premsa que ha ofert al Congrés, en què ha presentat la seva candidatura a presidir la cambra baixa. “Anem a votar-nos a nosaltres mateixos. Me’n vaig a presentar com a candidat”, ha confirmat.
Homs ha assenyalat que el seu partit ha decidit donar aquest pas perquè no està d’acord amb el pacte tancat per PP i Ciutadans sobre la composició de la Mesa del Congrés i perquè no veu que hi hagi una candidatura alternativa per a la presidència de la Cambra.
Però també, ha afegit Homs, pel valor “simbòlic” que la seva candidatura té, tenint en compte que és l’únic dels 350 diputats que està encausat per haver tret les urnes a les carrer el 9 de novembre de 2014.
“Donem aquest pas amb voluntat de simbolitzar amb aquesta candidatura aquelles pràctiques que no s’havien de succeir, com plantejar querelles criminals per organitzar un procés participatiu a Catalunya”, ha insistit.
DIU QUE TÉ SUPORTS
És més, Homs s’ha mostrat fins i tot confiat a poder passar a la segona volta de la votació, que tindrà lloc aquest dimarts si cap candidat obté majoria absoluta.
Tot i que no ha volgut revelar amb quins suports compte per fer aquesta afirmació, sí ha dit que els té.
El polític català no ha volgut posar-se a l’escenari que la seva candidatura no obtingui suport suficient per passar el tall i, per tant, no ha aclarit què faran en la segona votació: “Jo crec que puc passar. Ja veurem què vota Podem”, s’ha limitat a respondre quan se li ha preguntat sobre aquesta qüestió.
En cas negatiu, no ha revelat quin serà el sentit del vot dels convergents catalans sobre els candidats que passen a la segona volta, siguin els qui siguin dels altres tres que aspiren a presidir el Congrés.
Preguntat per les raons per les quals un partit independentista pretén ocupar la tercera autoritat de l’Estat que desitja abandonar, Homs ha respost que aquest un debat que va quedar superat quan CDC va decidir presentar-se a eleccions.
EL GRUP DE CDC VA A BANDA
Durant la seva compareixença de premsa, Homs ha desvinculat la seva posició sobre la composició de la Mesa de la Cambra de la possibilitat que puguin constituir-se com a grup parlamentari propi, malgrat no reunir els requisits que fixa el Reglament del Congrés.
Segons ha assenyalat, Convergència no demanarà prestats diputats al PP ni a cap un altre partit polític –“això no és un canvi polític”, ha dit–. Segons ha explicat, existeixen precedents de casos similars en els que s’ha permès formar grup propi sense reunir les condicions mínimes, però tampoc els ha volgut revelar.
El Reglament de la Cambra Baixa preveu dues vies per poder crear un grup parlamentari. La més directa és haver aconseguit un mínim de 15 escons a les eleccions, però els qui no arribin a aquest llindar té una fórmula alternativa: tenir un mínim de cinc diputats i, a més, aglutinar el 5% dels vots a nivell nacional o bé un 15% en aquelles circumscripcions en les quals es van presentar.
A les eleccions del passat 26 de juny, CDC va recollir vuit escons però no van aconseguir el 15% dels vots en les quatre províncies catalanes. Ni tan sols han aconseguit aquest percentatge en el conjunt de Catalunya, un dels arguments que van esgrimir PP i el PSOE a la Mesa del Congrés en la passada legislatura per permetre’ls formar grup.
Malgrat que CDC assegura que no va a tirar d’altres diputats per poder constituir el seu grup, el PP s’ha mostrat obert a facilitar-ho a canvi que aquest dimarts no rebutgin l’acord tancat amb Ciutadans per a la Mesa del Congrés, el que podria portar als convergents a votar en blanc en la segona votació.