21.09.2017 - 13:53
VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
L’Àrea Pública de CCOO PV ha presentat la campanya ‘Anem a Recuperar l’arrabassat!’, amb l’objectiu de defendre els servicis públics, els drets laborals i reivindicar la recuperació de l’ocupació pública, així com el poder adquisitiu dels treballadors. El sindicat, que xifra en 23.000 els llocs de treball “perduts” durant la crisi, reclama que els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018 incloguen “tot allò que s’ha anat arrabassant al sector públic i al seu personal”.
Segons ha assenyalat el sindicat en un comunicat, durant la crisi el Govern “va utilitzar els PGE per a quadrar els comptes a costa dels servicis públics i dels drets de les persones que treballen en ells”. “Esta política, a més d’injusta s’ha demostrat ineficaç econòmicament i únicament ha servit per a consolidar la desigualtat i la precarització”, ha denunciat CCOO PV.
Per al sindicat “ja no hi ha excuses” i “és el moment que la recuperació econòmica anunciada en reiterades ocasions pel Govern, revertisca en la ciutadania i es traduïsca de manera immediata en els PGE 2018”.
En esta línia, considera que estos pressupostos “han de comportar un correcte finançament per a totes les Administracions Públiques (estatal, autonòmica i local) i empreses públiques afectades, que garantisquen uns servicis de qualitat, eficients i en igualtat d’oportunitats per a tota la ciutadania”.
CCOO PV xifra en uns 23.000 els llocs de treball perduts en les administracions públiques des de 2010, “la qual cosa repercuteix directament en la qualitat del servici i en un augment de l’atur”. Segons les seues dades, al gener de 2010, en l’Administració estatal a la Comunitat, en la Generalitat Valenciana (sense computar el seu sector públic), en les administracions locals i en les universitats públiques, “el nombre d’empleats i empleades superava els 244.000 i al gener de 2017, es va reduir aproximadament a 222.000 persones”.
D’acord amb el sindicat, en l’Administració estatal la disminució ha sigut de 3.498 llocs; en la Generalitat Valenciana de 7.591; i en les administracions locals la reducció ha sigut de 10.288 llocs. Dins de la Generalitat, en l’àmbit de la funció pública s’ha passat dels quasi 13.500 llocs a 12.000 i en l’àmbit de les institucions sanitàries s’han perdut més de 8.000.
Per contra, en docència no universitària es produeix un descens acumulat de 2.000 llocs, encara que en el període més dur de la crisi va arribar a aconseguir uns 4.000. No obstant açò, en justícia hi ha un lleuger increment de 107.
En este sentit, recalca que l’Acord per a la Millora de l’Ocupació Pública subscrita per CCOO fa uns mesos amb el Govern central “suposa un pas important per a la reducció de l’elevada taxa de temporalitat en el conjunt de les administracions públiques”.
“És un gran avanç per a l’estabilització de les plantilles, però també resulta necessari detindre la pèrdua d’ocupació pública i recuperar el perdut durant la crisi (300.000 a Espanya i més de 23.000 a el País Valencià)”, afig.
ELIMINAR LES TAXES DE REPOSICIÓ
Per a açò, afirma que és “imprescindible que s’eliminen les taxes de reposició fixades en els PGE, de tal forma que les administracions, en l’ús de les seues facultats i per al desenvolupament de les seues competències, puguen superar-les per a adequar les plantilles a les necessitats dels servicis”.
Este sindicat reivindica Ofertes Públiques d’Ocupació “excepcionals”, a més de les ordinàries, “per a recuperar els més de 50.000 llocs de treball que es van veure compromesos” a la Comunitat “per l’alta temporalitat i les taxes de reposició, i que en l’àmbit de l’Estat estaria entorn de 700.000”.
CCOO centra les seues reivindicacions en quatre blocs: ocupació, salaris, negociació col·lectiva i defensa dels servicis públics.En matèria salarial, assenyala que les empleades i empleats públics han perdut entre el 12 i el 21% de poder adquisitiu, per la qual cosa creu necessari “establir increments salarials per damunt de l’IPC real”.
Així mateix, exigeix al Govern la “reactivació de tots els espais de negociació” en les diferents administracions i el desenvolupament de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, “començant per la recuperació del dret a la negociació col·lectiva, eliminant la normativa bàsica que impedeix a la resta d’administracions establir drets en matèries tan sensibles com a millores en la jornada, salut laboral, conciliació, formació, acció social o aconseguir el 100% de prestacions per Incapacitat Temporal”.
Per al sindicat és un objectiu “central” l’extensió de les 35 hores de jornada. Quant als servicis públics, insta a “posar fre a la privatització i revertir a la gestió directa d’aquells que siguen susceptibles d’açò, com a única garantia perquè es complisca el paper d’universalitat i equitat en el sistema”.