04.09.2017 - 12:59
MADRID, 4 (EUROPA PRESS)
Comissions Obreres (CCOO) acusa la Generalitat de no voler sumar-se a l’oferta pública d’ocupació (OPE) en sanitat a nivell estatal en la qual treballen el Govern central i la resta de comunitats autònomes “per motius únicament polítics”, i alerta que podria suposar la sortida de molts metges interins que cerquin una plaça en una altra comunitat.
“Ells diuen que no són Espanya i, per tant, la Llei que regula l’OPE no els afecta, perquè ells són independents”, ha criticat el secretari general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris del sindicat (FSS-CCOO), Antonio Cabrera, que lamenta que s’estigui retardant la convocatòria, que en principi havia d’estar preparada a l’octubre.
L’objectiu inicial era que al setembre ja hi hagués un acord sobre el nombre de places que s’anaven a oferir i en quines categories professionals però, segons els ha informat el Ministeri de Sanitat, encara hi ha dues comunitats autònomes que no han enviat les dades de vacants.
Cabrera creu que les dues comunitats que van amb retard són Galícia i Catalunya i, en el cas d’aquesta última, CC.OO. veu una vinculació amb el procés independentista que té en marxa el Govern.
A més, ha titllat d'”insuficient” l’OPE que van anunciar al juny ja que “no té res a veure amb la convocatòria nacional i és ridícula perquè Catalunya té un percentatge d’interinitat que supera el 30 per cent i amb la seva convocatòria solament aconseguirien cobrir el 8 per cent”, ha apuntat Cabrera.
Per això, avisa que si no amplien la convocatòria de places pot haver-hi molts metges interins que es presentin l’OPE en altres comunitats a la recerca de la plaça fixa a la qual no podran optar a Catalunya.
Al costat d’aquest problema, també ha criticat les reticències que estan posant altres comunitats com Cantàbria o La Rioja al fet que hi hagi una data única d’examen.
Una situació que, segons Cabrera, dificultarà que es compleixin els terminis inicialment fixats. “La idea era que pogués convocar-se per al mes de juny però, si no fos possible, ja no podria celebrar-se fins a octubre, la qual cosa suposaria un retard de 4-5 mesos”, ha lamentat.
I en qualsevol cas, demana mesures addicionals ja que aquesta convocatòria només servirà per consolidar el lloc de molts professionals sanitaris però “no per recuperar els 28.000 ocupacions que s’han perdut en els últims anys”.
LA PRIVADA TÉ “MOLTS” TREBALLADORS COBRANT EL SALARI MÍNIM
A més, entre els seus reptes per al nou curs sindical la FSS-CCOO també s’ha proposat signar un conveni d’àmbit estatal per a les clíniques privades ja que actualment els treballadors d’aquests centres depenen dels convenis signats a cada centre o a nivell empresarial i això fa que “molts estiguin cobrant el salari mínim”.
“Fins ara no ha estat possible perquè la patronal no vol regular-ho a nivell estatal”, ha precisat Cabrera, que s’ha mostrat partidari de la col·laboració amb la sanitat privada sense que això repercuteixi negativament als pressupostos públics.
En aquest sentit, ha rebutjat el pla de xoc llançat la passada setmana per la Fundació IDIS perquè la sanitat privada ajudi a posar a zero les llista d’espera quirúrgica del Sistema Nacional de Salut (SNS) abans que acabi l’any, amb una inversió d’uns 1.500 milions d’euros.
“No volem que es derivin recursos de la pública a la privada”, segons aquest dirigent, que proposa canvi incrementar la despesa sanitària públic fins a arribar al 7,2 per cent del Producte Interior Brut (PIB), quan ara està en el 5,4 per cent. “Primer augmentem la partida pressupostària i vegem fins a on arribem”, segons ha defensat.