Caves, Corpinnats i més escumosos per a brindar pel 2025

  • Us oferim sis escumosos per a començar l’any brindant

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

21.12.2024 - 21:40
Actualització: 21.12.2024 - 21:43

Hem seleccionat deu escumosos de qualitat, de preus diferents per a arribar a totes les butxaques. Perquè és habitual que el vi escumós vagi lligat a les celebracions i una de les més significades per com és de simbòlica és brindar per una bona entrada d’any. Entre els escumosos seleccionats comencem pels més ben puntuats a la Guia de Vins de Catalunya 2025 i pels premis Vinari. Però també us oferim més escumosos que no es presenten als premis o no s’hi presenten sempre i que, per tant, no trobareu en aquestes guies de referència, però que val la pena conèixer.

Els escumosos més ben puntuats de la Guia

Els vins més ben puntuats de la Guia de Vins de Catalunya 2025 han estat per primera vegada ex aequo per un cava i un Corpinnat: el cava la Capella 2010 de Juvé & Camps i Llopart Llegat Familiar 2011 de Corpinnat. Han obtingut una puntuació impressionant de 9,91. Tots dos són xarel·lo 100%. Del primer, se’n fan 1.500 ampolles, i del segon, 900.

La Capella 2010 de Juvé & Camps

Cava de guarda superior de paratge qualificat, prové d’una vinya de xarel·lo que porta el mateix nom, que té quaranta-vuit anys. Són cinc hectàrees de vinya, amb una part de ceps plantats en vas. “És un producte molt exclusiu i és un homenatge a la família Juvé, al vi escumós, al cava i al xarel·lo, que és una de les grans joies que tenim al Penedès”, va explicar a VilaWeb Pepe Hidalgo Camacho, director tècnic del celler.

Llopart Llegat Familiar 2011

Xon Llopart, un dels cinc germans propietaris de Llopart, va explicar a VilaWeb: “Aquest Corpinnat Llegat Familiar prové de la vinya d’en Paulino, que és a tocar de la masia. Vinya vella, plantada el 1935. És un vi que estimem molt, perquè passàvem els estius a la masia, era on jugàvem de petits. En tenim molts records lligats a la infantesa. Vam embotellar aquest escumós amb el pare i l’anàvem tastant i l’anàvem guardant, perquè el trobàvem molt viu i volíem que fes llarga criança. Fins que, l’any 2020, el meu pare es va morir. Precisament l’havíem tastat pocs mesos abans i havíem dit: ‘Bé, deixem-lo encara.’ Però aleshores, l’any 2021, vam decidir de treure’l al mercat.” Aquesta anyada 2011 sortirà al mercat a començament del 2025 i actualment podeu trobar l’anyada 2010. Precisament, el celler Llopart també ha rebut enguany el premi a la iniciativa més innovadora dels premis Vinari per la introducció a les seves finques d’una tècnica que han anomenat “de l’amarat”, i que, amb uns clots dibuixats amb el llaurat de les finques, ha de permetre de retenir l’aigua i canalitzar-la cap on ara mateix és més necessària que mai: la planta mateixa i les seves arrels.

Sabaté i Coca Reserva Familiar 2014

Aquest Corpinnat del celler Sabaté i Coca és el millor vi escumós 2024 dels premis Vinari. És un monovarietal de xarel·lo, collit de vinyes molt velles de la finca Terroja de la propietat. Una part del vi base fermenta en bóta de castanyer. Té una criança mínima en ampolla de noranta mesos abans de sortir al mercat i té una producció petita que supera de poc les sis mil ampolles. El director dels premis Vinari, Ramon Roset, explica: “Té una entrada en boca voluminosa amb un carbònic efímer, que es fon de seguida en entrar en contacte amb la llengua i crea una textura cremosa que li dóna cos. Presenta una acidesa viva, malgrat la seva criança, que li atorga frescor i fa de fil conductor en un pas de boca refrescant, on es pot gaudir del perfecte equilibri entre les aromes afruitades i les notes de la llarga criança. Tot i que és un escumós idoni per a gaudir tot sol, com a copa de tertúlia, també és un gran acompanyant gastronòmic.”

Alta Alella Laietà Gran reserva 2019

Aquest cava de la Serra de Mar, segons la nova zonificació de la DO Cava, té entre trenta-sis mesos de criança i quaranta-vuit i s’ha elaborat a la finca d’Alta Alella situada entre els municipis Alella i Tiana (Baix Maresme), a pocs quilòmetres de Barcelona. És un cava fet a partir de vinyes de pansa blanca, chardonnay i pinot noir, treballades en ecològic i en sòl de sauló (granític). L’anyada 2019 va ser molt bona, amb una maduració òptima del raïm i una verema amb rendiments equilibrats, sanitat excepcional i qualitat màxima, segons que explica el celler. Els caves d’Alella són força diferents dels d’unes altres zones del país. Tenen una singularitat pròpia. Són escumosos més tensos, iodats, elegants.

De la Finca 2021 de Raventós i Blanc

El celler Raventós i Blanc explica que aquest escumós de la conca del riu Anoia prové d’una de les seves vinyes històriques, plantada en vas el 1964, la Vinya dels Fòssils. L’escumós parteix d’un cupatge clàssic de macabeu, xarel·lo i parellada: vinyes de xarel·lo en vas plantades el 1964 i unes altres emparrades el 2002; vinyes de macabeu emparrades i plantades el 1994; i ceps de parellada plantats en vas el 1984. A partir d’aquest raïm s’elabora un vi que expressa mineralitat i salinitat. A més, la verema del 2021 va ser sana i concentrada, però de menys producció a causa de la sequera. A Raventós i Blanc es treballa amb l’agricultura biodinàmica i es llaura i treballa la terra amb cavall. Els seus escumosos són d’elaboració integral, atès que tot el procés es fa a la finca. És un escumós harmònic, clàssic, que emociona.

La Rauxa Ancestral 2021 d’Oriol Artigas

També del territori Alella, però sense ser adscrit a cap denominació d’origen, arriba la Rauxa del celler Oriol Artigas. Un escumós ancestral natural (no s’hi afegeixen sulfits), elaborat a partir de vinyes de pansa blanca situades a Vilassar de Dalt (Maresme) en sòl granític. Un vi que surt de la vinya de casa seva, de Can Guardiola, a la serralada litoral, a 350 metres d’altura, al costat de Sant Mateu. La va plantar el 2008 i fins el 2018 la producció que tenia havia estat destinada a uns altres vins. És un vi expressiu i refrescant, fàcil de beure (11°). No es desgorja, de manera que s’hi troben les mares a dins. Explica el sommelier Carlos Puñet: “És un vi amb tota la seva essència: té bombolla, té acidesa, té salinitat, molta puresa, no s’hi afegeix res. Hi trobem notes de fonoll i una mica d’oxidació. Un vi fresc, salí i amb una mica de cos, el que li donen les mares. Recomanem obrir el vi després d’haver reposat a la nevera en posició vertical unes quaranta-vuit hores i obrir l’ampolla amb molta delicadesa, a poc a poc, perquè quan hi ha les mares en suspensió es crea més pressió i el líquid pot sortir amb força.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor