Vuit cavalcades de Reis singulars i històriques dels Països Catalans

  • Alcoi, Igualada, Sant Vicenç dels Horts, Vila-real i Barcelona són les ciutats on s'organitza la rebuda dels Reis de més antic

VilaWeb

Redacció

04.01.2025 - 21:40
Actualització: 04.01.2025 - 21:45

Com cada 5 de gener, Ses Majestats els Reis de l’Orient arriben a casa nostra. És una data assenyalada al calendari de les festes de Nadal, perquè és una de les nits més màgiques de l’any. Els Reis treballen de valent per fer realitat els somnis i desigs dels infants. Però abans, es passejaran per tots els municipis del país per saber de primera mà quins són els regals que volen a cada casa. Per això s’han organitzat cavalcades per tot arreu dels Països Catalans.

La majoria d’infants opta per anar a una de les cavalcades que fan a prop de casa seva, però enguany a VilaWeb us oferim una llista de les cavalcades històriques dels Països Catalans. Aquelles que són més espectaculars i que heu de visitar almenys una vegada a la vida. A més, us afegim a la llista més cavalcades amb una història singular darrere que les fa úniques.

Cavalcada de Reis a Alcoi 2025

cavalcada reis

Sabíeu que les cavalcades no han existit sempre? Les més antigues van començar a final del segle XIX. I les històriques són les d’Alcoi, Igualada, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona. En realitat, la d’Alcoi és la cavalcada més antiga del país i es fa d’ençà del 1885 –tot i que n’hi ha antecedents documentats el 1866. Cada any mobilitza un miler de persones i desenes d’entitats. Els Reis de l’Orient hi apareixen muntant camells i els patges porten unes escales molt llargues per a enfilar-se als balcons. Aquesta és una de les coses que fa més màgica la nit: a Alcoi, els Reis comencen a repartir els regals en plena cavalcada. Els patges, anomenats negrets, s’enfilen amb una escala als balcons. Allà els més menuts de la casa els obren les portes amb tota la il·lusió del món. Els patges són els encarregats de donar els primers regals, un avançament d’allò que portaran a la nit els Reis.

El recorregut de la cavalcada comença a les 18.00 al principi de l’avinguda d’Elx i recorre els carrers del Camí, Sant Nicolau i la plaça d’Espanya, on es fa una parada per a adorar el nen Jesús. Després de l’espectacle de focs artificials, a les 20.00 i pocs minuts, la comitiva continua el recorregut pel carrer de Sant Llorenç i arriba vora les 22.00 al final de l’avinguda del País Valencià.

L’ordre de la cavalcada també és singular a la ciutat. El rei Baltasar desfila al centre de la comitiva, entre els altres dos monarques.

Un any més, À Punt transmetrà en directe aquesta cavalcada tan màgica.

Cavalcada de Reis a Barcelona 2025

Fa més de cent seixanta anys que Ses Majestats els Reis de l’Orient cavalquen pels carrers de Barcelona. L’any 1855, el Diari de Barcelona va fer la primera publicació sobre la cavalcada de Reis i, malgrat que la tradició ha evolucionat i canviat molt, l’essència és la mateixa. La cavalcada de Barcelona és una de les més espectaculars del país.

A les 16.30, els Reis d’Orient arribaran a Barcelona per mar, a bord del pailebot Santa Eulàlia. Concretament tocaran terra al Portal de la Pau, a tocar de les golondrinas. Els rebrà el batlle, Jaume Collboni, que els donarà la clau màgica per a poder entrar a totes les cases. Allà, els Reis adreçaran unes primeres paraules els infants de la ciutat.

Enguany, per commemorar el bicentenari dels Tres Tombs de Sant Antoni, Melcior, Gaspar i Baltasar aniran del Portal de la Pau fins al passeig de la Circumval·lació en carros tradicionals, homenatge a una de les tradicions més arrelades a la ciutat. Aquest moment únic oferirà una oportunitat especial per a petits i grans de veure de prop els Reis abans del començament oficial de la cavalcada.

El recorregut serà exactament el mateix que aquests darrers dos anys. Començarà a les 18.00 a l’avinguda del Marquès de l’Argentera i s’acabarà a la Font Màgica de Montjuïc a quarts de deu. S’ha dissenyat un itinerari que recorrerà el passeig de Colom, continuarà per l’avinguda del Paral·lel i pujarà per la ronda de Sant Pau i el carrer d’Urgell, tombarà pel carrer de Sepúlveda fins a arribar a l’avinguda de la Reina Maria Cristina i la Font Màgica de Montjuïc passades les nou.

Enguany, la cavalcada inclou unes quantes novetats, com ara el redisseny del bloc Xumet, dedicat als més petits, i la incorporació d’un titella gegant de l’artista sud-africà Roger Titley. Es diu Nana i és un personatge que fa cinc metres d’alçada. Formarà part del seguici del rei Baltasar i simbolitza la vulnerabilitat i el coratge dels qui han emigrat.

Un any més, Betevé transmetrà en directe aquesta cavalcada tan màgica.

“Fer sogall” a Blanes durant la cavalcada de Reis

Una curiosa tradició de la nit de Reis d’alguns pobles del Maresme i la Selva consisteix a fer giravoltar trossos de corda gruixuda encesos a manera de senyal lluminós, perquè el Reis d’Orient, que vénen de mar, els vegin. Aquestes cordes fluixes es coneixen amb el nom de sogues, llibants o sogalls –a Blanes, pronunciat sogais.

També s’acostuma a anar fins a la platja, on es fan giravoltar els sogalls apagats amb suavitat, perquè Ses Majestats trobin un bon vent que els ajudi a arribar a la costa i desembarquin amb una gran abundància de regals.

La cavalcada de Blanes enguany tindrà uns tres-cents participants, amb noves carrosses, nous elements i vestuari renovat. S’allargarà el recorregut respecte de l’any passat. Ses Majestats arribaran a les 18.00 a la Biblioteca Comarcal envoltats de focs d’artificials. L’espectacle pirotècnic dels diables acompanyarà l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar fins a les seves respectives carrosses a l’avinguda de Catalunya.

La cavalcada començarà a la plaça dels Països Catalans, continuarà pel passeig de la Marina i la plaça de Catalunya, després passarà pel passeig de Mar fins el carrer Ample amunt, rodejarà la plaça de la Solidaritat i baixarà per la rambla de Joaquim Ruyra fins a arribar a la cantonada del carrer del Doctor Xavier Brunet. El darrer tram de la cavalcada transcorrerà a peu pel passeig de Dintre fins a arribar davant la casa de la vila, on els lliuraran la clau de la ciutat.

Cavalcada de Reis a Igualada 2025

La rebuda dels Reis a Igualada és una de les cavalcades més antigues del país: es manté viva d’ençà de l’any 1895, i ja fa anys que malda per ser declarada patrimoni cultural immaterial de la UNESCO. Enguany, la festa celebra el cent trentè aniversari, un fet que la converteix en una de les més especials d’aquests darrers anys.

Un dels trets diferencials del seguici d’Igualada és que els patges s’enfilen als primers balcons i finestres de les cases per repartir obsequis a les famílies, com a la d’Alcoi. Ses Majestats tenen un gran nombre d’ajudants, però el més característic de la ciutat és el patge Faruk. És l’emissari reial que cada 28 de desembre arriba a Igualada acompanyat d’una munió de patges i llibres blancs –on apunta els infants que han fet bondat– i un de negre –per a tots aquells que han fet malifetes. El patge Faruk també es l’encarregat de recollir les cartes el primer de gener.

Enguany, la celebració destaca per la recuperació de dues figures històriques: el Nunci i els Heralds. El Nunci és un personatge que no es veia a la cavalcada del 1962 ençà. I els Heralds seran els encarregats d’anunciar la imminent arribada de Melcior, Gaspart i Baltasar.

La cavalcada començarà a les 18.00 i recorrerà els carrers principals de la ciutat. La cavalcada passarà pel passeig de Verdaguer, l’avinguda de Montserrat, l’avinguda de Caresmar, el carrer de la Soledat, la plaça del Rei, el carrer de Sant Jordi, la rambla del General Vives, la rambla de Sant Isidre, la rambla Nova i la rambla de Sant Ferran, fins a arribar a la plaça de Castells.

Cavalcada de Reis a Palma 2025

Cavalcada Reis Palma

La cavalcada de Reis a Palma tindrà enguany un caràcter més religiós, com ja va passar l’any passat. Per exemple, hi ha una carrossa dedicada el Betlem de la Sang, que es troba a Palma i és el més antic que es conserva a tot Europa. La carrossa serà formada per un pessebre vivent que representa el naixement de Jesús.

Els Reis de l’Orient arribaran al moll Vell a bord del llaüt la Balear. Allà, el batlle els donarà les claus de la ciutat. Serà a les 18.00, i després emprendran el recorregut de la cavalcada. Ses Majestats aniran per l’avinguda d’Antoni Maura, la plaça de la Reina, el passeig del Born, la plaça de Joan Carles I, el carrer de la Unió, la Rambla, el carrer del Baró de Pinopar, l’avinguda d’Alemanya, l’avinguda de Portugal, el passeig de Mallorca, l’avinguda de Jaume III, l’avinguda de Joan Carles I, el passeig del Born i la plaça de la Reina fins a la plaça de Cort. Finalment, és previst que arribin a les 21.00 al balcó de Cort, on es posarà punt final a la cavalcada.

Enguany hi haurà carrosses noves. Per exemple, una de dedicada a les joguines tradicionals, que serà decorada amb elements com ara trens, baldufes i cotxes de fusta, i se’n representaran d’animades de grans dimensions. Una altra de les novetats que hi haurà serà la carrossa de les bústies reials, en què els carters reials tindran una carta de mida gegant, perquè els infants entenguin que poden donar-los les cartes.

Cavalcada de Reis a València 2025

L’any passat, amb l’arribada del PP i Vox, va haver-hi molta polèmica per les reformes que van voler fer de la cavalcada dels Reis de l’Orient a València. El consistori va eliminar el Sr. Carbó, el Patge Miquel i la Missatgera Caterina, uns simpàtics personatges que havien acompanyat els Reis a la ciutat aquests darrers anys. Ho va justificar dient que no eren bíblics i que volien centrar la desfilada en escenes del Nou Testament. Per això, tal com passa a Palma, ara la cavalcada ha tornat a tenir un caràcter molt més religiós.

Una de les novetats d’enguany serà l’arribada dels Reis. Enguany, el seu vaixell atracarà a les 16.30 a la plaça de l’Aigua de la Marina. Diuen que aquest canvi és perquè més gent pugui veure l’arribada de Ses Majestats. Allà mateix dirigiran unes paraules als infants, abans d’anar cap al Palau de l’Exposició, on començarà oficialment la cavalcada a les 17.30. D’allà aniran fins a la plaça de l’Ajuntament, passant pel pont de les Flors, i els carrers de Navarro Reverter, Porta del Mar, General Palanca, General Tovar, la Pau, la plaça de la Reina i la de Sant Vicent Màrtir.

Acabada la cavalcada, es recrearà l’escena del naixement de Jesús, i Ses Majestats li presentaran els regals. Més tard, eixiran al balcó del consistori per fer-hi el discurs. Tot seguit aniran al Saló de Cristall, on els nens els podran demanar els darrers desigs abans d’anar a dormir.

Cavalcada de Reis a Sant Vicenç dels Horts 2025

Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) organitza cavalcades de Reis del 1896 ençà. Actualment, Ses Majestats ja no van amb tartana, sinó amb grans carrosses. A més de les de Melcior, Gaspar i Baltasar, també són molt populars les carrosses del Camell i del Ninot de Neu.

Els Reis demanen als infants que encenguin el fanalet màgic i el col·loquin en un lloc ben visible del balcó o la finestra de casa seva. Gràcies a això, podran trobar fàcilment totes les cases i repartir regals a tothom. És una tradició estesa per molts municipis del país. La idea és il·luminar el camí perquè Ses Majestats no es perdin. Generalment, els fanalets són de paper, sovint d’elaboració artesanal. A molts pobles es fan concursos per a premiar els més lluïts. Actualment, a Sant Vicenç dels Horts l’ajuntament facilita llums LED per a evitar cap ensurt amb les espelmes.

A les 18.00, els Reis es reuneixen al Centre Catòlic, d’on van cap a la casa de la vila per recollir les cartes dels infants. A les 20.00 comença la cavalcada, que va de la plaça de la Vila fins a l’avinguda de Torrelles. Passaran pels carrers de Rafael Casanova, d’Anselm Clavé, de Sant Josep, del Riu, de Barcelona, de Llobregat, de Mossèn Jacint Verdaguer, de Sant Miquel, d’Anselm Clavé i de Sant Josep, fins a arribar a l’avinguda de Torrelles. Al carrer de Sant Miquel, de la cruïlla de Sant Joan Bosco a la cruïlla d’Anselm Clavé, no hi haurà música perquè les persones amb hipersensibilitat puguin gaudir-ne.

Cavalcada de Reis a Vila-real 2025

La tradicional cavalcada de Reis de Vila-real es remunta a l’any 1928, i és una de les més antigues del país. Les carrosses dels Reis de l’Orient, amb patges i seguici, desfilen pels carrers del centre de la ciutat fins a arribar a la plaça Major, acompanyats del singular cant del “Tirorí Tirorí”. És una cançó de benvinguda que canten els infants als Reis perquè els portin regals.

La cavalcada és organitzada per la Joventut Antoniana, una associació sense ànim de lucre que recull les cartes amb els desigs dels nens per remetre-les als Reis i organitza el repartiment dels regals per les cases el 5 de gener a la nit. La cavalcada començarà a les 18.30 i recorrerà els principals carrers al ritme dels dolçainers i tabalers. Hi participarà la Xarxa Teatre, que amenitzarà l’arribada de Ses Majestats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor