Caurà l’estat d’alarma? Sánchez veu com se li complica la majoria

  • Fins ara el govern espanyol ha tingut el suport dels principals partits, però com més va més creixen les crítiques a la seva gestió del coronavirus

VilaWeb

Redacció

30.04.2020 - 19:50
Actualització: 30.04.2020 - 20:02

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja ha prorrogat tres vegades l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus, i encara vol demanar, com a mínim, una quarta pròrroga. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que cal continuar en estat d’alarma durant el desconfinament. La diferència amb les anteriors ocasions és que com més va més creixen les crítiques de l’oposició i els partits considerats aliats del govern de PSOE i Unides Podem per la manera com gestiona la crisi sanitària i econòmica. Si el congrés espanyol no aprovés la pròrroga, el govern de Sánchez perdria el poder que s’ha atorgat d’ençà del 15 de març i s’entraria en una situació no prevista enmig de la transició pel desconfinament. Sense l’estat d’alarma, caurien les limitacions a la mobilitat dels ciutadans i les autonomies recuperarien les competències en matèria d’interior i salut.

L’anterior pròrroga de l’estat d’alarma es va aprovar amb els vots del PSOE, Unides Podem, PP, Ciutadans, el PNB, Més País, Coalició Canària, Compromís, BNG, Terol Existeix, Nova Canàries i el Partit Regionalista de Cantàbria. En total, una majoria àmplia de 269 diputats que no reflecteix les crítiques dels partits que Sánchez va haver d’entomar. A banda, els diputats d’ERC i EH-Bildu es van abstenir i JxCat i la CUP, a més de Vox, hi van votar en contra. Amb aquesta pròrroga, l’estat d’alarma serà vigent fins al 9 de maig.

Tanmateix, aquesta majoria corre el risc d’esquerdar-se. Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al congrés espanyol, ha criticat la gestió de la crisi del coronavirus durant la compareixença d’Illa i ha dit que ‘ja no té sentit l’estat d’alarma’. Tampoc no en té, ha dit, el ‘criteri provincial’ imposat pel govern espanyol i ho ha justificat dient que no ho diu ‘per nacionalisme’, sinó ‘per pura eficiència’. La diputada de JxCat Concep Cañadell també ha denunciat que s’aprofiti el pla de transició per a ‘ressuscitar la província’. ERC va advertir el PSOE que si la Generalitat no podia gestionar el desconfinament, votaria en contra de l’estat d’alarma.

La diputada del PNB Josune Gorospe també ha estat especialment dura amb la gestió del govern espanyol. Gorospe ha dit que ‘no hi ha criteris sanitaris que continuïn justificant l’estat d’alarma’. Segons que ha dit, epidemiològicament els bascs ‘no tenen res a veure’ amb el sud d’Espanya i la voluntat de mantenir l’alarma només s’explica pel desig ‘de tallar el bacallà allà on no ho fan’. El lehendakari, Íñigo Urkullu, també s’ha oposat al pla de desconfinament del govern espanyol. En una línia similar, el diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu ha dit que ‘la centralització no ha estat positiva ni en l’escalada ni en la desescalada’ i ha criticat que es prengui la província com a unitat de referència. El diputat del BNG, Néstor Rego, ha dit que haver centralitzat el comandament a Madrid amb l’estat d’alarma va ser un error, però considera un error encara més greu ‘obstinar-se a mantenir-lo en la desescalada’.

El PP i Cs poden salvar el govern PSOE-Podem

Davant la possibilitat que ERC i els partits nacionalistes bascs votin en contra d’una nova pròrroga després de votar-hi a favor o abstenir-se deixa el govern del PSOE i Unides Podem en mans del PP i Ciutadans. Si els dos partits de la dreta espanyola també votessin en contra de la pròrroga, l’estat d’alarma cauria.

El president del PP, Pablo Casado, ha dit que el seu partit diu que no pot ser ‘còmplice’ del pla de desescalada de Sánchez, ‘un caos’ que, segons ell, porta a la ‘ruïna’ econòmica. També s’ha queixat que Sánchez no li hagi comunicat formalment que vol aprovar la quarta pròrroga de l’estat d’alarma i ha recordat que fins ara el govern espanyol no ha recollit cap de les peticions del PP en matèria sanitària, econòmica i de llibertats públiques. Aquest matí, el secretari general del partit, Teodoro García Egea, ha  dit que volen conèixer al detall les condicions d’aquesta pròrroga perquè l’estat d’alarma, ha dit, ‘no es pot prolongar indefinidament’. El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, s’ha expressat en termes similars.

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha dit que el govern espanyol ‘improvisa i no compta amb ningú’, però ha deixat entreveure que els deu diputats del seu partit tornaran a votar a favor de la pròrroga per les conseqüències d’aixecar el confinament abans d’hora: ‘Jo, sempre que hagi de decidir en una votació, pensaré en què és el millor per a Espanya’. Amb tot, ha dit que l’actitud del govern espanyol ‘ha de canviar’ i que ‘se li acaba el temps de demostrar que realment vol consensuar alguna cosa amb algú’. Ahir, tanmateix, va advertir Sánchez que no assumís que el congrés prorrogaria l’estat d’alarma sine die.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor