El govern català promou el CatVers, i avisa que pot ser un salt tecnològic a Internet

  • El Centre Blockchain de Catalunya ha presentat el CatVers, un món virtual de realitat immersiva basat en el concepte dels metaversos

VilaWeb
Arnau Lleonart
10.01.2022 - 13:41
Actualització: 10.01.2022 - 14:17

Un espai ampli de sostres alts i parets blanques que flota sobre un fons de Montserrat. Diverses sales, força buides, i una de grossa amb un escenari al fons on s’hi apleguen tot de personetes –avatars, n’hem convingut a dir– que escolten el president executiu del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), Quirze Salomó, el vice-president i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca. Presenten el CatVers, un nou metavers impulsat des de Catalunya per a pujar al tren de la revolució tecnològica que s’espera pels pròxims anys. La idea és passar d’un Internet pla i des d’una pantalla a una realitat immersiva i basada en la tecnologia blockchain perquè tot el que passi en el món virtual tingui un valor únic.

El CatVers està adreçat a totes les entitats que comparteixin la defensa de la llengua i cultura catalanes perquè hi puguin crear sales, i a tots els ciutadans perquè hi puguin accedir. “Catalunya, com a nació, té l’oportunitat de ser pionera en aquest món, com va passar amb la Viquipèdia. Creiem que amb el metavers podem repetir una història d’èxit similar”, ha dit Quirze Salomó. Des d’avui a les 15.00 ja s’hi pot entrar per a comprovar com és moure-s’hi, i en els pròxims mesos s’anirà desplegant. Al febrer s’hi obriran sales d’exposicions i al març s’hi podran fer festivals més grans de tota mena d’expressions artístiques. Al segon semestre de 2022 es convidarà a les universitats perquè hi puguin impartir docència i a finals d’any s’obrirà la governança del CatVers entre totes les entitats que hi participin.

El metavers no és un concepte nou, però Mark Zuckerberg l’ha rellançat al debat públic anunciant que és la seva aposta principal a mitjà-llarg termini. Per visibilitzar-ho, ha canviat el nom de la seva empresa, de Facebook a Meta. El metavers del qual es parla ara pren el nom de la novel·la Snow Crash, publicada el 1992, on apareixia un món virtual basat en la nostra pròpia realitat. Aquesta idea ja s’ha reproduït en diverses ocasions, però la més exitosa fou Second Life, creat el 2003 i que va assolir una gran popularitat a finals d’aquella dècada. Llavors ja es va experimentar amb un espai virtual de socialització amb persones de tot el món a través de la pantalla. Ara, el gran salt endavant seria aconseguir un metavers de major qualitat gràfica i més integrat en la vida quotidiana gràcies a la realitat virtual.

Segons com s’entén ara, el metavers ha de ser una realitat virtual totalment immersiva que ens faci creure que som a un altre món gràcies a ulleres de realitat virtual i altres complements que registrin els moviments del cos i ens permetin d’interactuar-hi, sigui amb altres persones o amb elements presents en aquesta realitat virtual. No es tracta d’un videojoc, sinó de la representació “física” d’allò que ja fem actualment amb l’Internet a través de pantalles, com videoconferències o compres. En comptes de fer una reunió telemàtica en la qual cada participant té una càmera web que l’enfoca des de casa seva, reunir-se virtualment per parlar al voltant d’una taula. En comptes de navegar pel cercador d’un comerç digital fins a trobar el producte que busquem, moure-t’hi de la mateixa manera que et mouries en una botiga física. Les possibilitats no estan acotades i se’n podrien desenvolupar de tota mena.

Gran part de la tecnologia que utilitza el CatVers està basada en Second life, ha reconegut Salomó, però la diferència substancial és l’ús de la tecnologia blockchain. “És el pal de paller que estructura els metaversos, es fa servir per a donar valor als actius que s’hi creen”, ha dit. En aquest sentit, ha avançat que és molt probable que el CatVers generi una moneda pròpia per a les interaccions econòmiques que es facin dins d’aquest univers virtual.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Imatges de la sala del CatVers.
Imatges de la sala del CatVers.
Imatges de la sala del CatVers.
Imatges de la sala del CatVers.
Imatges de la sala del CatVers.

Suport del govern i de la Cambra de Comerç

El vice-president Puigneró ha parafrasejat Neil Armstrong, primer astronauta que va trepitjar la lluna, per a remarcar la importància de la presentació del CatVers: “Avui fem un petit pas des de la perspectiva tecnològica, però penso que és un gran pas en la construcció de la nació digital catalana.” Ha recordat que Internet ja s’ha reinventat en diverses ocasions des que va néixer com una xarxa d’ordinadors connectats. Primer va arribar a les cases, després va connectar les persones amb les xarxes socials, fa pocs anys va aparèixer l’Internet de les coses i el següent pas, assenyala, és l’Internet immersiu que ofereix el metavers. Davant l’escepticisme que pugui generar, ha recordat que en tots aquests canvis hi ha hagut qui no hi creia i que la realitat els ha desmentit: “Bill Gates, en el seu moment, va arribar a dir que seria complicat que Internet arribés al consumidor final. Després va rectificar, afortunadament.”

Segons Puigneró, renunciar ara a tenir presència en el metavers és equiparable a haver renunciat a tenir TV3 als anys vuitanta, i per això, diu, el govern hi aposta de manera decidida. “L’única manera de protegir el pal de paller de la nació, la seva identitat i cultura, és tenir presència en els nous entorns”, ha dit. Finalment, Puigneró ha ironitzat sobre l’enèsim ajornament de la taula de diàleg entre el govern català i l’espanyol: “Posem a disposició una taula del CatVers per si serveix per a accelerar la reunió de la taula de diàleg.”

“Catalunya ha estat a l’avantguarda de les altres revolucions econòmiques i en aquest capítol de la història, també l’ha de desenvolupar”, ha dit Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha destacat la importància del blockchain per la nova revolució tecnològica: “És el substrat sobre el qual es poden fonamentar moltes altres tecnologies disruptives, com ho va ser el vapor en el seu moment.”

Roca ha insistit en la necessitat d’invertir en desenvolupament i recerca, tot i que ha dit que l’objectiu és que després de l’impuls inicial amb aportació pública, el CatVers sigui autosuficient: “La idea és que a partir d’aquesta primera pedra, això camini sol. Un cop implementada la tecnologia serà la societat qui la faci avançar.”

Reptes del metavers

Per a accedir al CatVers es pot fer des d’una pantalla d’ordinador, amb una experiència similar a Second life o un videojoc on controlem un personatge, o amb ulleres de realitat virtual, que és el que fan l’experiència realment immersiva. Hi ha un ventall molt ampli de preus d’aquestes ulleres, però les que ofereixen una experiència de qualitat poden anar entre els 300 fins a vora 2.000 euros.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Perquè els metaversos arribin a estendre’s a la societat i siguin tan habituals en la vida quotidiana com ho són actualment les xarxes socials o les aplicacions de missatgeria instantània encara cal un desenvolupament tecnològic per abaratir costos sense perdre qualitat i perquè l’experiència immersiva sigui satisfactòria. Les xarxes socials no van fer el gran salt fins que vam poder portar-les dins de la butxaca amb el telèfon mòbil i el metavers no triomfarà si només hi pot accedir una minoria.

També caldrà que es desenvolupin dispositius que no només ens mostrin allò que hi ha al nostre voltant –com són les ulleres de realitat virtual, disponibles de fa anys–, sinó que reprodueixin de manera precisa el moviment del nostre cos, tant per a poder caminar per la realitat virtual sense necessitar un comandament com per a reflectir l’expressió facial, tan important en la comunicació humana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor