08.09.2015 - 11:28
Representants d’una trentena d’entitats catòliques catalanes signen una carta que surt publicada aquest dimarts al diari ‘ABC’ en la qual demanen ‘respecte i comprensió’ als catòlics espanyols pel procés sobiranista que es viu a Catalunya. Després de considerar ‘oportú’ posar de relleu que ‘Catalunya és una nació’, la missiva desgrana els fets clau que, a parer dels signants, han dut la situació fins on és ara. També utilitza les paraules del Papa Joan Pau II al discurs a las Nacions Unides en el 50 aniversari de la seva fundació per recordar que ‘ningú, -un Estat, una altra nació o una organització internacional- pot sostenir legítimament que una nació no sigui digna d’existir’.
En declaracions a l’ACN, Joaquim Ferrer, president de la Lliga Espiritual Mare de Déu de Montserrat i un dels signants de la carta, ha explicat que la voluntat de la missiva és ‘adreçar-se als catòlics espanyols per exposar-los els motius pels quals es viu aquest procés a Catalunya’.
Ferrer ha volgut subratllar que no és la primera vegada que catòlics catalans fan un pronunciament d’aquesta mena, i en aquest sentit la mateixa carta recull allò que van expressar els bisbes catalans el 1985, que van demanar que fossin ‘principalment’ els ‘germans catòlics d’altres pobles d’Espanya els primers en comprendre i acollir aquestes aspiracions’.
A la carta, els signants constaten ‘un cert sentiment de fracàs en la convivència hispànica’, i fan marxa enrere fins a la transició per recordar que en aquell moment ‘el poble català (…) va deixar aparcats els seus ideals i sentiments sobiranistes en pro d’una convivència satisfactòria en un Estat democràtic que es veia capaç d’acomodar-hi el fet diferencial català’.
Es lamenta aleshores que durant tots els anys posteriors Catalunya ‘ha intentat consolidar el seu caràcter nacional dins del marc espanyol’, mentre que l’Estat, ‘al contrari, ha procurat diluir-lo’.
S’assegura que les coses ‘podien haver estat diferents’ si hi hagués hagut ‘un tracte adequat per part de l’Estat espanyol, tracte que els signants de la missiva resumeixen en una ‘ponderació intel·ligent’ del valor de la llengua catalana en relació ‘al seu poble’, una ‘apreciació del català’ com a ‘llengua hispànica i autèntica riquesa d’Espanya’ i un ‘tracte econòmic just’ que no obligués a una ‘solidaritat desproporcionada i empobridora’ del territori català.
D’altra banda, els signants volen remarcar que les conviccions nacionals dels cristians catalans se sustenten ‘en la Història, però també en la posició ferma de la seva Església, que sempre s’ha constituït en garant dels drets que assisteixen el poble català pel que fa a llengua, cultura, educació i identitat’.
També citen el Papa Francesc per recordar que ‘els pobles del món volen ser artífex del seu destí’ sense ‘tuteles ni ingerències on el més fort subordina el més dèbil’, i en aquest sentit consideren que el fet que Catalunya es plantegi ‘un pas endavant cap a la sobirania total és lògic i comprensible en aquest moment en què l’estat espanyol està introduint mesures recentralitzadores evidents’.