08.06.2022 - 15:02
|
Actualització: 08.06.2022 - 15:03
La Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida (UdL) ha recollit en un llibre 72 cartes que van escriure’s entre els anys 1957 i 1991 Guillem Viladot i Josep Vallverdú i, quatre més, que l’artista agramuntí va dirigir al fill de Vallverdú Eloi. Epistolari V-Λ. Les cartes entre Josep Vallverdú i Guillem Viladot, publicat per Pagès Editors a la col·lecció Meridians (volum 4) de la Càtedra Màrius Torres, es presentarà aquest dijous. L’edició del volum l’ha fet el professor de la UdL i director de la Càtedra, Joan Ramon Veny-Mesquida, que s’ha encarregat de l’estudi introductori, la recerca i la transcripció de les cartes, així com de les anotacions –més de 800– per explicar el context i el contingut de cada missiva.
El títol, escollit per Joan Ramon Veny-Mesquida, parteix d’un dels poemes del Poema de l’home de 1963 de Viladot, Z llibertat Z, on hi apareix V camí Λ. Per al filòleg, la coincidència de les dos V, inicials dels cognoms, i el camí que els uneix amb el carteig, “eren un bon títol per al llibre” i al mateix temps “esdevenen un símbol dels seus tarannàs”. “La V per Vallverdú, més mesurat, irònic i flegmàtic; i la Λ, per Viladot, més heterodox, mordaç i arrauxat”, afegeix. Veny considera Viladot i Vallverdú “els dos escriptors catalans més importants de la segona meitat del segle XX“.
A través de les cartes es poden resseguir els esforços dels dos amics pel progressiu restabliment de la cultura catalana a Ponent, però sobretot, per la recuperació de la consciència de catalanitat com a col·lectivitat, explica el curador de l’epistolari. “Les cartes tenen un indubtable interès històric, literari i personal i representen una aportació molt original a la història cultural del país, ja que les signen dos individus que l’estan vivint com a testimonis, que l’estan fent com a protagonistes i que, a partir d’un determinat moment, saben que l’estan fent”, conclou.
Aquest llibre, del qual se’n va poder fer un tast el 23 de maig a Cal Viladot, a Agramunt, és una nova contribució de la Càtedra Màrius Torres en la commemoració enguany del centenari del naixement de Viladot, després de la digitalització del seu llegat (40.000 pàgines entre llibres, mecanoscrits i manuscrits); la traducció i publicació en anglès de la seva novel·la Ruth a l’editorial britànica Fum d’Estampa; la pròxima publicació del Poema de l’home. I: Z-Z, II: MMITT; III: TOT, o el simposi sobre l’escriptor que ha de celebrar-se l’octubre vinent a la UdL.
El llibre es presentarà aquest dijous a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida amb la presència de Josep Vallverdú i Joan Ramon Veny-Mesquida. També hi seran, entre altres, el director de la Fundació Lo Pardal, Pau Minguet, el vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, Joan Busqueta, i el delegat dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull.