08.10.2018 - 22:00
|
Actualització: 09.10.2018 - 16:41
‘Parles molt de República, però continues pagant cada mes a les empreses de l’Íbex 35. Quan començaràs a canviar a empreses catalanes?’ Aquesta és una de les preguntes que formula a les xarxes CatConsum, perquè els consumidors es qüestionin si els seus valors i idees són coherents amb el consum que fan. CatConsum és impulsada per tres professionals liberals (dos arquitectes i un arquitecte tècnic) que, després de l’aplicació de l’article 155, van creure que la població havia de deixar de col·laborar amb el triangle ‘empreses de l’Íbex 35 – banca espanyola – partits del 155’. Però van adonar-se que no hi havia cap sistema per a consultar amb una certa agilitat quines empreses amb seu social a Catalunya podien esdevenir-ne una alternativa i quins avantatges i particularitats oferien. I aquesta plataforma fa precisament això. A partir de diferents paràmetres, alguns tècnics i altres ètics, estableix una comparació entre empreses amb seu social a Catalunya i Espanya en sectors diversos: combustibles, banca, hipermercats, telefonia, gas i electricitat.
CatConsum explica que el seu projecte té un doble objectiu. El primer, potenciar les empreses del Principat. El segon és el sentit ‘reactiu’ de la iniciativa: hi ha una colla d’empreses que ‘legítimament’ han fet política i han pres una posició; i, per tant, la gent també té l’opció legítima de deixar de col·laborar-hi. Catconsum fa una crida a seguir aquell concepte anglosaxó que fa referència a la necessitat d’un consum responsable i capaç de canviar la societat: Vote with your wallet (‘Vota amb la cartera’). La plataforma també vol donar eines per fomentar la competència i no estar en mans de monopolis.
La web ofereix també un motor de comparació en electricitat i gas que permet de calcular personalitzadament les tarifes d’empreses com ara Som Energia, Catgas, Endesa i Iberdrola. En la major part de casos –diuen– surt més bé de preu contractar empreses catalanes. Posen l’exemple de Gas Natural, que compta amb el 90% del mercat. Com que pràcticament no té competència, tampoc no té necessitat d’oferir preus més econòmics i, per tant, pot sortir més cara que les alternatives més petites.
Les alternatives a la gran banca espanyola i als bancs que van marxar de Catalunya
Com alternativa a la gran banca espanyola i als dos bancs que van marxar de Catalunya (Banc de Sabadell i Caixabank), CatConsum proposa Caixa d’Enginyers, CaixaGuissona, Coop57 i Oikocredit. Detalla, per exemple, la cobertura de cada banc i explica si són banques ètiques o no. La cobertura és un dels paràmetres que més interessen els consumidors a l’hora de pensar a canviar de banc perquè a la pràctica es tradueix en coses tan senzilles com trobar un caixer per a treure diners.
Alternatives a Naturgy, Endesa i Iberdrola
Pel que fa a l’electricitat i el gas, CatConsum destaca les empreses: Som Energia, Holaluz, Estabanell Energia, Catgas, Factor Energia i Aura Energia, que són alternatives a Naturgy, Endesa i Iberdrola. N’ofereix informació abundant, com ara si fomenten les energies renovables i l’autoconsum o bé la flexibilitat de la tarifa.
Telefonia més enllà d’Orange, Movistar i Vodafone
CatConsum també presenta alternatives en l’àmbit de la telefonia. Esmenta i detalla les particularitats d’empreses com Parlem, Icatel Network, Som Connexió, Goufone i Fibracat. CatConsum destaca que les empreses de telefonia amb seu social a Catalunya ofereixen els mateixos serveis que les que tenen la seu social a l’estat espanyol pel que fa a aspectes tan importants com ara la cobertura o l’oferta de telefonia fixa.
Alimentació: quatre alternatives
La plataforma també proposa alternatives en el sector de l’alimentació: Bonpreu Esclat, BonÀrea, Valvi i Ametller Origen.
Els combustibles: cinc opcions
Pel que fa als combustibles, CatConsum estableix una comparació entre els serveis de BonÀrea Energia, EsclatOil, Petromiralles, Petrolis Independents i Rovira Gas-Oils amb els de PetroCat, Repsol, Cepsa i Galp. També detalla la xarxa de serveis de cada empresa.