Catalunya ocupa la sisena posició en participacions en assaigs clínics actius a Europa

  • Els centres catalans són entre els deu primers a escala mundial en les principals especialitats

VilaWeb

Redacció

18.05.2022 - 19:30
Actualització: 18.05.2022 - 23:15

Catalunya ocupa el sisè lloc d’Europa en participacions en assaigs clínics actius amb més de mil dos-cents estudis, per darrere de l’estat francès (1.896), el Regne Unit (1.633), l’estat espanyol (1.595), Alemanya (1.583) i Itàlia (1.460), segons dades de l’organització Biocat. En l’àmbit mundial, Catalunya ocupa la vuitena posició, amb els Estats Units (9.532) i el Canadà (1.905) al capdavant. Els centres catalans participen en el 75% dels assaigs actius que es fan al conjunt de l’estat espanyol. Pel que fa a les especialitats, l’oncologia representa el 65,5% dels assaigs clínics amb participació catalana, seguida per les malalties cardiovasculars (15,7%), dermatologia (13,4%), malalties del sistema nerviós central (7,8%) i oftalmologia (7,8%).

Una altra dada que aporta Biocat, entitat impulsada el 2006 per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, és que els centres catalans se situen entre els deu primers a escala mundial en les principals especialitats. En oncologia són a la cinquena posició a Europa i a la setena al món.El 48% dels assaigsclínics en què participen els centres catalans estan en fase I (15%) o fase II (33%), i el 52% en fases III (49%) i IV (3%), les més properes a la comercialització del fàrmac. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Parc Taulí i el Parc de Salut Mar són els centres de la BioRegió amb més participacions en assaigs clínics.

El director general de Biocat, Robert Fabregat, ha subratllat que, a parer de l’entitat, organització que maximitza l’impacte econòmic i social de l’ecosistema de ciències de la vida i la innovació en salut a Catalunya, el país “s’ha convertit en els darrers anys en un dels principals motors d’assajos clínics a escala mundial”.

Segons Fabregat, un sistema sanitari de primer nivell, uns hospitals de primera categoria, uns professionals sanitaris de renom internacional i un cost més competitiu que a d’altres països d’Europa i els Estats Units, són els responsables que Catalunya s’hagi situat en aquesta posició. Empreses farmacèutiques com Novartis, Roche, MSD, AstraZeneca, Janssen o Bayern, entre d’altres, duen a terme els seus assaigs a Catalunya.

Biocat ha donat a conèixer aquestes dades la vigília del Dia Internacional de l’Assaig Clínic, que se celebra el 20 de maig de cada any per commemorar el dia que James Lind va començar el primer estudi d’aquest tipus, l’any 1747.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor