Catalunya va fer 44 trasplantaments pediàtrics el 2016, set amb donants de cadàver catalans

  • Salut crida a la "sensibilitat social" cap a les donacions pediàtriques

VilaWeb
Redacció
06.06.2017 - 17:45

Salut crida a la “sensibilitat social” cap a les donacions pediàtriques

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

Els hospitals catalans van realitzar el 2016 un total de 44 trasplantaments pediàtrics, un 75% gràcies a òrgans de donants de cadàver: nou procedents de Catalunya –set infantils i dos adults–, 19 d’altres comunitats autònomes i cinc de l’estranger, i els 11 restants eren donants vius.

Són dades proporcionades aquest dimarts en roda de premsa pel director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, i el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), Jaume Tort, en el marc del Dia del Donant 2017, dedicat al trasplantament infantil.

Segons Tort, la donació de cadàver infantil es produeix en molt pocs casos perquè la situació és “extraordinàriament dramàtica” per als pares, i ha detallat que el 2016 es van donar vuit casos, dels quals quatre van ser negatives familiars i la resta van fer possible quatre trasplantaments renals i tres hepàtics.

“No hi ha donant infantil i, si no n’hi ha en un altre país i està en el temps dins de les recomanacions de bones pràctiques, es va a buscar”, ha detallat Tort, que ha celebrat que la donació d’adult sigui altíssima i que no s’hagi d’anar a l’estranger a cercar òrgans en aquest cas.

D’aquests 44 trasplantaments –xifra semblant a la de l’any anterior amb 45 trasplantaments–, 18 van ser renals, 16 hepàtics, cinc cardíacs i cinc pulmonars, i deu del total van ser receptors pediàtrics d’altres comunitats autònomes.

22 NENS EN LLISTA D’ESPERA

La llista d’espera de trasplantaments infantils era, a data de 31 de maig d’aquest any, de 22 nens, una xifra similar a la d’anys anteriors, segons Tort: vuit per ronyó, nou per fetge, dos per cor i quatre per pulmó –un nen espera un cor i un pulmó–.

David Elvira ha fet una crida a la sensibilitat social també cap a les donacions pediàtriques: “El que és important posar en valor no és la tècnica sinó el dolor i l’emotivitat que hi ha darrere d’una donació pediàtrica”.

Ha destacat l'”experiència” que ha acumulat Catalunya en els trasplantaments pediàtrics en els últims 30 anys, ja que els centres de referència, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Maternoinfantil del Vall d’Hebron, han dut a terme 864 trasplantaments entre 1981 i 2016, la qual cosa representa que un de cada quatre trasplantaments infantils.

Tort també ha manifestat que Catalunya va realitzar el 2016 un total de 1.017 trasplantaments en la població general, aconseguint la taxa més elevada del món amb 135 per milió de població, xifres que ja va anunciar en roda de premsa el gener passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor