03.06.2022 - 19:41
|
Actualització: 04.06.2022 - 11:10
El vice-president del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha respost al president de Renfe, Isaías Táboas, que la Generalitat no negociarà un contracte programa amb l’empresa fins que l’estat espanyol no aclareixi si aprovarà un traspàs integral de Rodalia. “Fins que no tinguem un sí o un no de l’estat espanyol, no ens plantegem formalitat cap contacte programa perquè no tindria sentit”, ha argumentat Puigneró, que ha recordat que van acordar amb la ministra espanyola de donar-se un temps fins a l’estiu per resoldre aquesta negociació. Táboas ha lamentat que l’absència del contracte programa no hagi permès de concretar la compra per a Rodalia dels nous trens que s’estan fabricant a la planta d’Alstom a Santa Perpètua de Mogoda.
Els dos executius van acordar que a l’estiu caldria tenir definit un possible traspàs integral i un nou model, calendari i contracte programa. “Fins que aquesta decisió no estigui presa no prendrem cap decisió sobre un possible contracte programa. Seria avançar-nos als esdeveniments”, ha dit.
“El tema de rodalia és un tema que ens preocupa des de fa molt de temps”, ha comentat el vicepresident, que ha reiterat que l’aposta del Govern és el traspàs integral del servei més enllà de l’operador. Sobre això, ha recordat que la Generalitat disposa d’un operador propi, en referència a FGC, i que és la “primera aposta” perquè disposa d’uns “estàndards de qualitat”. “Renfe s’hi hauria d’emmirallar”, ha afegit.
Pel vice-president, els serveis de tren que comencen i acaben a Catalunya s’han de gestionar des de la proximitat. “No tindria sentit que metro el gestiones l’Estat”, ha opinat Puigneró aquesta tarda amb motiu de la presentació de l’acord entre la Generalitat i Microsoft per integrar-hi el projecte Aina.
En un acte al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya aquest divendres al migdia, el president de Renfe, Isaías Táboas, ha instat de nou a la Generalitat a concretar el contracte programa de Rodalia per poder comprar i renovar part dels combois que operen a Catalunya. “Després diuen que no complim les inversions”, ha ironitzat Táboas en relació amb les dades sobre l’execució pressupostària de l’Estat el 2021, que xifraven les inversions executades al territori català en un 35%. Concretament, el president de Renfe ha apuntat que els 120 milions d’euros pressupostats el 2021 per a la compra de trens no s’han pogut imputar com a despesa executada.