12.01.2021 - 19:50
|
Actualització: 12.01.2021 - 20:04
Avui s’ha sabut que les exportacions catalanes de béns acumulen un descens del 13,3% fins a l’octubre del 2020, seguint la tendència de recuperació que va començar al juny. És un fet remarcable, perquè del gener al maig havien baixat de més del 18%. És important de recordar que el 2019 les exportacions catalanes havien assolit el seu novè rècord anual consecutiu, de manera que les dades del 2020 es contrasten amb les d’un any extraordinari. Els mesos posteriors al març, quan es va declarar l’estat d’alarma, concentren el gruix del descens de les exportacions, amb caigudes interanuals del 40,3% a l’abril i del 37,2% al maig. Superada la primera onada de la covid-19, la baixada de les exportacions s’ha anat atenuant fins a registrar un descens interanual del 7,1% a l’octubre.
Segons una nota de la Cambra de Comerç d’avui, l’evolució de les exportacions a Catalunya l’any passat va ser una mica més negativa que no a l’estat espanyol, on es va registrar una contracció acumulada de l’11,9% fins a l’octubre. La disminució més continguda de les exportacions espanyoles en relació amb les catalanes s’explica sobretot perquè a Catalunya hi té més pes la indústria automobilística, atès que la contracció de les exportacions d’aquest sector ha estat molt més pronunciada. Un mes més, cal destacar la contribució significativa dels béns agroalimentaris en el total d’exportacions catalanes (14% el 2019), a més de la bona resposta del sector a la pandèmia (amb un creixement acumulat de les exportacions del 6,7% fins a l’octubre), que també ha ajudat a esmorteir la contracció del total d’exportacions catalanes el 2020.
Entre les cinc comunitats autònomes més exportadores de l’estat espanyol (concentraven el 67% del total el 2019), Catalunya és la tercera on les exportacions de béns han caigut amb més intensitat. Aquest impacte diferenciat s’explica, en part, per la composició sectorial del comerç amb l’exterior. La forta contracció de les exportacions en el sector de l’automòbil ha tingut més impacte a Catalunya, al País Valencià i al País Basc, atès que el pes d’aquest sector sobre el total d’exportacions a cada comunitat representava el 13,3%, 22,4% i el 17,2% el 2019, respectivament, sempre segons l’anàlisi de la Cambra de Comerç. De totes maneres, globalment, no hem d’oblidar que Catalunya continua tenint el pes específic més elevat dins l’estat espanyol, superior al de la segona i tercera comunitats plegades. En definitiva, les exportacions catalanes en relació amb les de l’estat, acumulades fins a l’octubre, es mantenen per sobre del 25%, com aquests darrers anys.
De l’anàlisi que fa la Cambra, m’ha semblat molt interessant l’advertiment sobre el fet que el nombre d’empreses exportadores regulars de Catalunya (amb una facturació a l’estranger de més de 50.000 euros anuals) baixa fins a 7.324 l’octubre del 2020, un 2,3% menys que el mateix mes del 2019. Aquesta dada contrasta amb el descens acumulat de les exportacions del 13,3% fins a l’octubre. Això vol dir que les empreses amb més capacitat exportadora del teixit productiu català (el 2019 eren el 92,3% del total d’exportacions, tot i ser només el 20,8% del total d’empreses exportadores) són molt fermes i han continuat venent a l’estranger malgrat les dificultats.
Les exportacions –amb el permís de l’evolució dels nostres clients, és clar– semblen mirar el futur amb optimisme. Parlo amb la gent d’Acció i em comenta un sondatge que va fer a començament de novembre a empreses industrials catalanes de més de nou treballadors. El principal resultat és que la meitat de les empreses industrials exportadores (50,1%) considera que les seves vendes a l’exterior s’hauran mantingut o augmentat el 2020 respecte del 2019. És gairebé un 10% superior als resultats del primer sondatge, del mes de juny (40,3%). Alhora, el 60,6% de les empreses exportadores tenen pensat d’obrir nous mercats. A més, el 30,8% de les empreses industrials que no exporten (percentatge superior al 22,5% del sondatge fet a l’estiu) asseguren que començaran processos d’internacionalització. Em sembla molt interessant.
A partir de l’enquesta, Acció apunta que l’activitat exportadora de les empreses catalanes es recuperarà el 2021 amb augments que oscil·len entre el 9,5% i l’11,5% interanual. I adverteixen que el creixement és superior al del comerç exterior mundial, que, segons l’Organització Mundial del Comerç, serà del 7,2% el 2021. Per una altra banda, estimen que l’activitat exterior de les empreses catalanes prèvia a la pandèmia s’acabarà de recuperar l’any 2022.
D’aquesta manera, indiquen que el sector exterior es tornarà a convertir en el motor de la recuperació econòmica, perquè creixerà més de pressa que no el PIB. Si les previsions assenyalen que les exportacions augmentaran entre un 9,5% i un 11,5% el 2021, el PIB pujarà a un ritme menor, entre un 4,5% i un 7,7% segons el Departament d’Economia. Em sembla positiva i encertada la previsió, sempre que els nostres clients no es trobin més dificultats en el parany en què s’ha convertit la covid-19.