Catalunya recupera avui la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica

  • El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, en representació de la Generalitat, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, en representació del govern espanyol, rubricaran l'acord

VilaWeb

Redacció

30.10.2018 - 02:00

Després de les negociacions entre el govern català, el govern espanyol i la PAH, finalment avui l’estat espanyol farà efectiva la retirada dels recursos davant el Tribunal Constitucional que mantenien suspeses cautelarment la llei 24/2015 i la 4/16 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’habitatge i la pobresa energètica. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, en representació de la Generalitat, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, en representació del govern espanyol, rubricaran l’acord a què s’ha arribat a les reunions tècniques de la subcomissió de seguiment normatiu, prevenció i solució de conflictes, que forma part de la comissió bilateral Generalitat-estat presidida per Maragall i Batet.

L’acord ja es va anunciar la setmana passada, però la Generalitat es va doldre que no s’hagués recuperat la llei íntegra. El govern espanyol manté el recurs contra els articles 1 i 2 i la disposició transitòria primera de la llei 24/2015, que fan referència a les subrogacions d’hipoteques i dacions en pagament. L’executiu espanyol considera que vulneren les seves competències.

El govern espanyol també tenia dubtes sobre la constitucionalitat de l’article 7 de la llei, que afecta els grans tenidors d’habitatge, és a dir, bancs i fons voltor. L’article deia que l’administració podia obligar els grans tenidors a cedir els pisos buits a un fons d’habitatge per a polítiques socials. I també deia molt clarament qui eren els grans tenidors: les entitats financeres, les filials immobiliàries d’aquestes entitats, els fons d’inversió i les entitats de gestió d’actius; a més de persones jurídiques que, per si soles o per mitjà d’un grup d’empreses, siguin titulars d’una superfície habitable de més de 1.250 metres quadrats.

Finalment, es va arribar a l’acord que l’estat retiraria el recurs sobre l’article en qüestió i que més endavant la Generalitat redactaria una normativa específica que explicaria com s’havia de desenvolupar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor