19.11.2019 - 14:30
El Principat se situa entre els deu països d’Europa amb més participacions en assajos clínics i entre els vint primers del món, segons ha informat Biocat. Els principals centres de recerca catalans sumen més de sis mil participacions actives en prop de quatre mil assajos.
Només l’any 2017 es van començar més de mil participacions. Si es compara aquesta xifra internacionalment, Catalunya se situaria en la posició setze de la classificació mundial i en la setena a escala europea. En oncologia està entre els cinc primers països d’Europa i entre els deu primers del món. Amb aquestes dades, el territori català és el segon del món amb més assajos per milió d’habitants, només per darrere de Dinamarca.
Barcelona acull del 19 al 21 de novembre l’esdeveniment internacional Clinical Trials Europe, que reuneix a la ciutat representants de l’àmbit dels assajos clínics d’arreu del món.
El 37,3% dels assajos clínics que es fan a Catalunya són en oncologia, seguits en nombre pels estudis per a teràpies per a malalties de la sang i immunitàries (9,9%), sistema circulatori (8,1%), malalties infeccioses (5,8%) i sistema digestiu (5,4%), segons dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).
Per centres, Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és el més actiu a Catalunya en assajos clínics, i un dels més actius a Europa. Només el 2018 aquest hospital va iniciar tres-cents sis nous assajos i va reclutar més de mil sis-cents pacients, dels quals més de mil cinc-cents en oncologia. Altres centres catalans amb una intensa activitat d’assajos clínics són els vinculats a l’Hospital Clínic, Hospital de Bellvitge, Sant Pau, Parc Taulí i Hospital del Mar. Totes les grans farmacèutiques globals tenen assajos clínics actius a Catalunya.