28.04.2016 - 22:50
|
Actualització: 29.04.2016 - 11:13
Els consellers econòmics de Catalunya, País Valencià i les Illes han estat els únics en oposar-se als objectius de dèficit plantejats pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. La reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha conclòs amb el vistiplau de les autonomies al sostre del 0,7% del PIB pel 2016, tot i que només hi han votat a favor les set comunitats governades pel PP (les altres cinc socialistes i les quatre governades per altres formacions s’hi han abstingut). El conseller d’Economia del País Valencià, Vicent Soler, ha acusat Montoro d’intentar fer quedar bé davant Brussel·les només a l’administració general de l’Estat, deixant de banda ‘l’educació, la sanitat i la dependència’. El vicepresident català, Oriol Junqueras, que debutava en una reunió del CPFF, ha preferit no fer declaracions públiques. Fonts de la conselleria d’Economia han qualificat la proposta de Montoro de ‘inassumible per arbitrària, ineficient i injusta’.
La reunió del CPFF també ha servit per votar la senda del dèficit entre el 2017 i el 2019, que preveu un sostre per a les autonomies del 0,5% l’any que ve, 0,3% el 2018 i del 0% el 2019. En aquesta votació les autonomies s’han posicionat majoritàriament en contra. A Catalunya, País Valencià i Balears s’han sumat Astúries, Navarra, Castella la Manxa, Extremadura, Aragó, Cantàbria i Andalusia. El País Basc i Canàries han tornat a abstenir-se i les set comunitats governades pel PP, Galícia, La Rioja, Castella Lleó, Madrid, Múrcia, més les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, han votat a favor. Tot i perdre la votació, el ministeri ha fet valer el 50% de vots que té al CPFF per sumar-lo a les set autonomies partidàries dels nous objectius i assolir d’aquesta manera els dos terços necessaris per aprovar la senda.
Junqueras ha participat per primera vegada en una reunió del CPFF, ja que en la darrera va ser el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, el que va representar la Generalitat. La posició del vicepresident català ha estat contrària als nous sostres de dèficit, argumentant que la despesa que assumeixen les comunitats autònomes ha de veure’s reflectida en la capacitat per generar dèficit. Junqueras ha reclamat que els objectius per a les autonomies siguin, almenys, d’un terç del dèficit total, és a dir de l’1,2% el 2016. A diferència d’altres consellers, Junqueras ha preferit no fer declaracions a la sortida de la reunió per arribar a temps al darrer AVE cap a Barcelona, que sortia una hora després.
Fonts de la conselleria han lamentat que el govern espanyol ‘senti però no escolti’ les reclamacions de les comunitats, ja que les obliga ‘a aplicar noves retallades que tindrien un impacte directe en la qualitat de vida dels ciutadans’. Segons la Generalitat, Montoro incrementa el nivell de despesa front a la ‘contenció i esforç’ dels consistoris i les comunitats autònomes. ‘El govern espanyol es fa un vestit a mida mentre castiga a la resta’, indiquen les mateixes fonts. Per això, conclouen que els objectius fixats ‘són inassumibles per arbitraris, ineficients i injustos, són contraris al sentit comú i són regressius per a l’estat del benestar’.
Un a un, els consellers d’Economia de les autonomies que no governa el PP han criticat els objectius –especialment els de 2017-2019- i han criticat el govern espanyol per no exposar quins seran els objectius de dèficit del conjunt de l’Estat. Montoro ha avançat que, com és habitual, els objectius de l’Estat es faran públics en el Consell de Ministres d’aquest divendres.
Els objectius de deute públic per al conjunt de les autonomies també han quedat fixats aquest dijous. Hauran d’ajustar-se al 24,2% del PIB en 2016; del 23,9% en 2017; del 23,4% en 2018 i del 22,5% en 2019. Per al conjunt de l’Estat els objectius de deute se situen en el 99,1% el 2016; el 99% el 2017; el 97,9% el 2018 i el 96% el 2019.