11.04.2022 - 21:13
El govern català ha anunciat una oferta inicial de 147.805 places per a la Formació Professional inicial el curs vinent, el que suposarien 7.593 places més que les ofertades l’abril del 2021. Aquesta xifra, però, no contempla les convocatòries extraordinàries de places que es van produir després de l’alta demanda de l’any passat. En grups, Educació ha informat que n’hi ha 276 de nous.
Més enllà de l’FP inicial i bàsica, els consellers d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i d’Empresa, Roger Torrent, han presentat avui l’FPCAT365 que inclou tota la formació professional al llarg de la vida de manera integrada. Així, hi ha 242.000 places de formació contínua, més del doble de les 120.000 de l’any passat; i 23.568 de certificats, 12.427 més.
Es prioritzen els alumnes de 4t d’ESO
Un dels principals canvis en la preinscripció de l’FP per aquest any és la priorització dels alumnes de 4t d’ESO. Per això, hi haurà un primer termini només per a ells del 17 al 23 de maig. Cambray ha asseverat que tots aquests alumnes tindran plaça en la família que escullin, amb l’objectiu d’evitar l’abandonament escolar. Un cop finalitzat aquest període, la resta de persones que vulguin cursar FP podran fer la preinscripció entre el 25 i el 31 de maig.
En grups, Educació compta que hi ha un creixement net de 276, un 137% respecte al curs vinent. Cambray ha explicat que el creixement es dona principalment en Grau Mitjà, amb 128 nous grups, mentre que n’hi ha 51 superiors nous i 33 de Programes de Formació i Inserció (PFI). En total, segons el conseller, 5.318 grups, 1.044 centres d’FP i 13.400 formadors i experts, amb un increment de 1.022 professors.
A més, ha assegurat que s’han incrementat les places en els títols de Sistemes microinformàtics i xarxes i de Cures auxiliars d’infermeria, els dos cicles que l’any passat van tenir molta més demanda de les places ofertades.
Un únic model
Avui s’ha presentat un nou model d’FP integrat que inclou tant l’FP inicial com l’FP per a l’ocupació. Així, s’engloben des dels cursos d’especialitzacions a l’acreditació parcial de competència, incloent-hi els títols d’FP, els certificats professionals i els certificats de competència. El conjunt del sistema compta el 2022 amb una inversió de 726,6 MEUR, amb 16.974 docents, formadors i experts i 35.000 empreses i entitats.
Els consellers han destacat que per primera vegada s’ha planificat l’oferta en base a les necessitats del mercat de treball i del futur social; i tenint en compte tots els agents del sistema. A més, s’ha potenciat l’orientació amb l’objectiu que oferta i demanda s’equilibrin. En aquest sentit, els orientadors han comptat amb una guia amb tota la informació necessària i es recomana als alumnes que es prescriguin de fins deu opcions, per evitar quedar-se sense plaça.