Catalunya ofereix teràpia psicològica gratuïta a víctimes d’abús sexual en la infància

  • Cinc equips de professionals atenen a un centenar de persones al territori

VilaWeb
Redacció
21.05.2017 - 11:58

Cinc equips de professionals atenen a un centenar de persones al territori

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

La Generalitat ha començat a oferir per la via pública tractament psicològic especialitzat a víctimes d’abusos sexuals, tant a nens com a adults que van patir els abusos quan eren menors, a través del Servei d’Atenció a les víctimes d’abús sexual, activat amb la intenció de l’Executiu català de ser “subsidiari” d’aquestes víctimes.

Ho ha explicat en declaracions a Europa Press el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia) de la Generalitat, Ricard Calvo, que ha assenyalat que el servei es troba en ple funcionament després d’implantar-se en totes les demarcacions a finals de l’any passat.

Existeixen cinc unitats, una a Barcelona –on es va començar a implementar fa un any–, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre (Tarragona), cadascuna amb un equip de psicòlegs, amb la finalitat de cobrir tot el territori i creades a través de la contractació d’entitats.

El pressupost inicial, de prop de 200.000 euros, preveu que cada unitat tracti simultàniament entre 10 i 20 persones, i Calvo ha destacat que no existeix un nombre màxim i que si apareixen més persones víctimes d’abús es revisarà el pressupost per augmentar les teràpies.

ENCARA QUE SIGUI MAJOR D’EDAT

Ha afirmat que des del Govern veuen amb gravetat que una persona hagi estat víctima d’abús sexual en la infància: “Volem ser subsidiaris i dir: no vam poder ajudar-te quan això va ocórrer, però ara, encara que siguis major d’edat, pots tenir aquest tractament”.

Calvo ha defensat la necessitat de donar aquesta atenció incloent també els casos en els quals hagin passat anys des dels fets –sense explicar que prescriguin per a la Justícia–, i ha explicat que pot accedir-se al tractament acreditant a la seu territorial haver estat víctima.

REFORMES

Es va acordar activar aquest servei –que no existia amb pressupost públic– en el Comitè interdepartamental de seguiment i coordinació dels protocols sobre abusos sexuals a menors o qualsevol altra forma de maltractament, format per les conselleries d’Ensenyament, Salut, Interior, Justícia, Presidència i Treball, Assumptes Socials i Famílies.

Aquest comitè té les funcions d’analitzar i valorar els circuits, processos i mecanismes de detecció i comunicació entre els professionals implicats; evitar la reiteració d’actuacions; proposar reformes i modificacions normatives i impulsar mecanismes de seguiment dels protocols i mesures existents.

La seva creació va sorgir per reforçar la coordinació institucional davant la complexitat del fenomen i l’augment de detecció d’abusos i altres maltractaments a menors, així com la major conscienciació per part de la societat de protegir als menors, després que sortissin a la llum casos d’abusos com el dels Maristas, que va generar una ona de denúncies.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va reclamar en un informe monogràfic d’octubre de 2016 que es garantís el dret dels nens i adolescents a rebre un tractament per a la seva recuperació davant el fet que no existien serveis públics especialitzats en víctimes d’abusos, només entitats privades, i la xarxa pública de salut mental infantil no pot assumir-ho per la seva situació de “saturació”.

La Convenció sobre els Drets del Nen de les Nacions Unides recull que els Estats adoptaran les mesures adequades per promoure la recuperació física i psicològica i la reintegració social de tots els nens víctimes d’abús i d’altres circumstàncies, mentre que la Llei catalana dels drets dels nens estipula la creació d’un servei d’atenció a víctimes que integri tots els serveis –salut, policia i justícia–.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor